A lábunkkal világíthatunk éjjel az utcán

2022. augusztus 07. 09:29

Még mindig sokan nem hallottak Laurence Kemball-Cook tíz évvel ezelőtti ötletéről, pedig forradalmian és elegánsan célozta meg a közvilágítás teljes megújítását.

2022. augusztus 07. 09:29
null

Több mint tíz esztendő telt már el azóta, hogy egy angol fiatal zseni forradalmasította a megújuló energiára épülő világítás területét. 2008-ban Laurence Kemball-Cook azt a feladatot kapta akkori munkáltatójától, az EON-tól, hogy tervezzen napenergiával működtetett közterületi világítási rendszereket. A fiatal mérnök komolyan vette a feladatot, és igyekezett a lehető legtöbbet kihozni a lehetőségekből. Mint mondta, újra és újra ugyanabba a falba ütközött: az árnyékos helyeken egyszerűen nem működött volna a napenergiás megoldás, így egyre inkább meggyőződésévé vált, hogy valamilyen más jellegű megújuló energiában kell gondolkodnia. 

A megoldás a szó legszorosabb értelmében a lába előtt hevert. Ahogy nézte a sietős tömeget egy pályaudvaron, hirtelen megvilágosodása támadt:

olyan járólapokat kell alkalmazni a közterületeken, amelyek a kinetikus energiát elektromossággá alakítják, vagyis az emberek pusztán azzal áramot tudnának termelni, hogy sétálnak.

„Valahányszor csak valaki rálép egy ilyen járólapra, hét watt energiát termel. Az energiát akkumulátorok tárolják, amelyek az utcai fényforrásokat tudják táplálni hálózaton kívüli árammal” – magyarázta a feltaláló.

Az ötlet annyira működőképesnek ígérkezett, hogy Kemball-Cook megalapította Londonban saját vállalkozását, a Pavegent. A technológia kifejlesztéséhez néhány évre volt szüksége. Mint mondta, az igazi kihívást az jelentette, hogy meggyőzze a befektetőket ötleteműködőképességéről és előnyeiről. Mivel találmányát kezdetben némi szkepticizmussal szemlélték a döntéshozók, a cégvezető enyhén szólva is meglepő módon adott lökést a befektetési kedvnek. Egy éjjel betört egy építési területre, lerakott néhány négyzetméternyit a találmányából, lefotózta a sugárzó eredményt, majd kitette a cég honlapjára az „A legújabb telepítésünket ünnepeljük” szöveggel. A hatás nem maradt el, az első megrendelések hamarosan befutottak, a cég működése pedig azóta is sikertörténet: immár

olyan ügyfelei vannak, mint a Coca-Cola vagy a Siemens,

de telepítettek már járólapokat a Heathrow repülőtérre, sőt – hogy egy igazi presztízsmunka is szerepeljen a repertoáron – a Fehér Ház is jó időben leadta rendelését.

Kemball-Cook találmánya persze messze túlmutatott a megújuló energián. Az okos járólapok ugyanis adatokat tudnak továbbítani arról, hányan használták őket egy adott területen – figyelembe véve az időbeli eloszlást is. Ez egyfelől a közvilágítás hatékonyságának növelését célozza, másfelől

rendkívül fontos statisztikát biztosít a kereskedelmi szegmensnek azáltal, hogy pontosan feltérképezi, hányan és milyen napszakban keresnek fel a legtöbben egy-egy üzletet. 

A Pavegen az elmúlt tizenöt évben már kinőtte magát. A startup kezdeményből erős, mindenhol komolyan jegyzett vállalat lett, amely alapvetően most is a kinetikus energia alkalmazhatóságának tökéletesítésével és költséghatékony megoldásaival foglalkozik, immár globális szinten. Az alapítónak igaza volt: „egy egész iparágat hozunk létre, amely korábban soha nem létezett”

Fotó: Pavegen

Összesen 15 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ólat a trolloknak
2022. szeptember 01. 11:11
Szerintem inkább úgy értendő, hogy a lépkedéssel áramot termelsz, amivel töltik az utcai lámpák akkuját. Afféle, mint azok a lámpák, aminek a tetején van egy napelem, az is akkus.
Akitlosz
2022. augusztus 10. 02:58
"Az ötlet annyira működőképesnek ígérkezett, hogy Kemball-Cook megalapította Londonban saját vállalkozását, a Pavegent." Ezt hogyan tehette meg? Amit egy alkalmazott munkaidőben, ráadásul a munkáltatójától kapott feladatként kitalál az ő nem az ő szellemi tulajdona, hanem a munkáltatójáé. Azért kapta a fizetését, hogy gondolkodjon.
Akitlosz
2022. augusztus 10. 02:58
Na nem elég az elektronikus pénz, a mobiltelefon, az ipari kamera, már az emberek minden lépését is figyelni fogja a hatalom. :-( Az embereket a járásuk alapján is egyértelműen azonosítani lehet, mert nincsen két ember, aki egyformán járna. Olyan lesz a törvényi szabályozás, mint a mobiltelefon cégeknél. A járdák üzemeltetőinek a járdán járók adatait tárolniuk kell és a rendőrségnek át kell adniuk, ha az kéri.
Akitlosz
2022. augusztus 10. 02:58
Van egy tippem, hogy miért nem terjed el ez a technológia. Mennyibe kerül egy ilyen járda négyzetmétere? Kétlem, hogy versenyképes lenne a térkővel.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!