Klímapolitika: a kormány zöld utat ad az energiaközösségek elterjedéséhez

2023. augusztus 11. 16:42

A háztetőkre helyezett naperőművek akár az országos villamosenergia-igény mintegy felét is megtermelhetnék a megújulóenergia-közösségek széles körű elterjedésével – írja a Portfolio.

2023. augusztus 11. 16:42

Megteremtené az energiaközösségek alakításának és elterjedésének a lehetőségét a kormány – írja a Portfolio. A lap a Magyarország Helyreállítási és Ellenállóképességi Tervének az orosz fosszilis energiahordozókról leválását is segítő, a kabinet által társadalmi egyeztetésre bocsátott REPowerEU fejezetét vette górcső alá. 

A dokumentum 14 reform és ugyanennyi beruházás segítségével mutatja be, hogy a kormány a mintegy 2600 milliárd forintnyi forrást hogyan kívánja felhasználni, feltéve, ha megérkeznek az uniósforrások. Például minden lakossági áramfogyasztónak lehetővé tennék, hogy dinamikus árképzés szerint vehesse az áramot a rezsivédett árú éves fogyasztás felett. Emellett azt tervezi a kormány, hogy egységesíti a megújulós erőművek hálózati csatlakozási eljárását. 

224 milliárdos keretösszeggel pedig egy új lakossági energiahatékonysági pályázatról is szó van.

Bár az energiaközösségekre vonatkozó rendelkezések 2021 óta szerepelnek a hazai szabályozásban, a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal még nem vett nyilvántartásba energiaközösséget. A jelenlegi szabályok ugyanis nem elég részletesek, és sok esetben meglehetősen merevek ahhoz, hogy az energiaközösségek létrejöjjenek és hatékonyan működjenek. Pedig az energiaközösségeknek rengeteg pozitív hatása is van: elősegítik a megújuló energiaforrások terjedését, csökkentik a hálózatfejlesztési igényeket és új rugalmassági eszközöket biztosítanak. 

Az energiaközösségek a felhasználóknak is előnyösek: hozzájárulnak a helyben termelt megújuló energia lehető legnagyobb részének helyben történő elfogyasztásához, és ezáltal növelik tagjaik központi hálózattól való függetlenségét. Ez pedig azzal jár, hogy nem függnek annyira a villamosenergia-árak alakulásától, így a kapcsolódó költségek is mérséklődhetnek. 

Olyan felhasználók is közvetlen napenergia-fogyasztóvá válhatnak, akik jelenleg még nem, így például a társasházi háztartások is.

Előnyei miatt az energiaközösségek kialakításának ösztönzését és támogatását már a kormány 2020 elején megjelent Nemzeti Energia- és Klímaterve is a legfontosabb feladatok között említette, de sok eredménnyel nem jártak az elképzelések. A terv idén felülvizsgált verziója már azt írja, „kifejezett cél az energiaközösségek létrejöttét és működését segítő jogszabályok finomhangolása és a hőtermelő tevékenységet folytató energiaközösségek létrehozásának lehetővé tétele”.

A kormány az elmúlt években programot is indított az energiaközösségek és aggregátorok létrehozásának támogatására, 

a program keretében csaknem húsz kísérleti projektet hajtanak végre, ám a végrehajtás számos hiányosságot tárt fel a jogszabályban. A Magyar Természetvédők Szövetsége szerint a mintaprojektek sikertelensége elsősorban a szabályozói környezet bizonytalanságára vezethető vissza. Szerintük a háztetőkre helyezett naperőművek akár az országos villamosenergia-igény mintegy felét is megtermelhetnék a megújulóenergia-közösségek széles körű elterjedésével, amely egyúttal a magyar háztartások ellátásbiztonságát is erősítené.

 

Nyitóképünk illusztráció: A drónnal készült felvételen a zirci városháza épülete 2023. július 12-én. MTI/Máthé Zoltán

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
falcatus-2
2023. augusztus 12. 09:22
Ugandai Bubu lendvaiildiko 2023. augusztus 11. 18:20 Ildi néne lesz az első, akitől a cigányok meg a prepperek elveszik a kajáját, de nem kell félni, hiszen nincs klímaváltozás, és mindenből van elég az örökkévalóságig. Ja, nem." Tökfej Bubu ! Milyen klímaváltozásról delirál? Nem létezik CO2 okozta, így ember által okozott, okozható klímaváltozás sem. Megértem, hogy Ugandában a Bubuk erre gerjednek, de ennek semmilyen tudományos alapja nincs. Egyszerűen fizikai képtelenség. Több tucatnyi okból kifolyólag sem. Amennyiben Ugandában fellelhető egy ilyen (ál)tudományos dolgozat ne kíméljen bennünket tárja ide. Még egy kérdés. Miből nem lát eleget? Még ugandai tökkel ütöttekből is túltermelési válság van.Még ez az egy is sok.
falcatus-2
2023. augusztus 12. 09:14
Ugandai Bubu lendvaiildiko 2023. augusztus 11. 18:20 Ildi néne lesz az első, akitől a cigányok meg a prepperek elveszik a kajáját, de nem kell félni, hiszen nincs klímaváltozás, és mindenből van elég az örökkévalóságig. Ja, nem.
falcatus-2
2023. augusztus 12. 09:12
Agricola 2023. augusztus 11. 18:44 ..a német napenergia..." A Deutsche Bundesbahn brit leányvállalata a "DB Cargo UK" búcsút intett 90 E osztályú mozdonyainak, és kivonta a forgalomból. Az ok:az elektromos áram Albionban oly tartósan magassá vált, hogy súlyos veszteségeket termelt. Most visszaáll dízelmozdonyokra.Korábban Németországban a DB gyakran kényszerült leállásra áramhiány miatt. Paradox módon a hiány a zöldáram (szél, naperőmű) túltermelése miatt alakult ki. Ugyanis túlterhelés okozta a "black out" -t. A rendszer egyszerre több tartományt lekapcsolt órákra. A DB megnyugtatta az aggódó zöldeket, továbbra is elkötelezettje a zöld(ségeknek) érdekképviseleteknek, ezért bio-és szintetikus üzemanyagokat fog felhasználni.
falcatus-2
2023. augusztus 12. 08:49
masikhozzaszolo 2023. augusztus 11. 16:57 Faltacus-2 Olyan aljas kérdéseket teszel fel. És a jelenlegi fejlettségi szinten még az is lehet, kell az energiaközösségnek akkumulátor is. Hú, bele sem merek gondolni..." Mi köze van az aggregátornak a napelemekhez? A napelemhez ott a napenergia, az aggregátorhoz meg vagy gáz, vagy gázolaj, vagy benzin kell.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!