Újabb területen gyalulta le Kína Bidenéket

2023. április 24. 22:29

Hszi Csin-ping nem ismert kompromisszumot.

2023. április 24. 22:29
null
Révész Béla

Kína az elmúlt évtizedben fénysebességgel lőtte ki magát a globális energiapiacra, amelynek 2020-ra már megkerülhetetlen alapszereplőjévé vált. A rendszer azonban nem várt támadást kapott: a Covid-járvány, majd az azt követő ukrajnai háború alaposan átírta a helyzetet, felrúgva az addigi szabályokat. A válság – elsősorban az orosz-EU energiagazdasági konfliktus révén – legfontosabb következményei az ellátási láncok meggyengülése, a protekcionizmus felé való elmozdulás, valamint a dekarbonizációs törekvések soha nem látott mértékű erősödése voltak.

A kínai gazdaság a lehető legjobban megszenvedte a pandémiás időszakot. Saját „zéró Covid” politikájának súlya alatt nyögve ipari termelése és kereskedelme belassult, ám még ezek a visszaesések sem gátolták meg abban, hogy a krízis idején megtörjön Peking lendülete saját pozicionálásában a globális energiapiacon.

A Covid-lockdownok feloldása után ez (is) biztosítja a kínai gazdaság várható kilövését az idei esztendőben.

A folyamat már tavaly is dübörgött. A Bloomberg friss elemzése szerint 2022-ben a globális megújulóenergia-ágazati kiadások közel felét Kína állta, összesen 546 milliárd dollár értékben. Ez közel négyszerese az Egyesült Államok által 141 milliárdos és két és félszerese az Európai Unió 180 milliárd dolláros ráfordításának.

Belső erősödés, külső terjeszkedés

Az óriási összeg nagy részét Kína saját termelési és gyártási kapacitásnövelésére fordította. Ez tette lehetővé, hogy hatékony ellátási láncot biztosítson a kritikus ásványok és a megújuló energia előállításának területén, a napelem- vagy az elektromosakkumulátor-piacon. Peking előnye akkora, hogy nem csak ebben, de várhatóan a következő évtizedben is abszolút domináns lesz ezekben az ágazatokban. 

Ám a bővülés nem korlátozódott kizárólag a hazai beruházásokra. Kína szisztematikusan, lépésről lépésre növelte tengerentúli érdekeltségeinek körét az energiapiacon. Ha kellett, beruházásokkal, ha kellett, a helyi energiacégek és jogok felvásárlásával. A legnagyobb előnyre a feltörekvő afrikai és közép-ázsiai gazdaságokban tett szert amerikai riválisával szemben, de szemtelen módon még az USA energiaszektorában is terjeszkedni kezdett, ironikusan kihasználva a Biden-féle protekcionista zöld támogatási törvényt, amelynek célja pedig éppen az volt, hogy az amerikai vállalatokat a Kínától való függetlenedésre ösztönözze.

Brutális erő

Nehéz elképzelni, mi állíthatja meg Kínát a dominancia csúcsára vezető úton, ha még az elmúlt esztendők gazdasági visszaesése és az ipari termelés drasztikus lassulása sem volt képes megtörni az iramát. Peking erősödése e tekintetben valóban aggodalomra adhat okot, globális befolyása ugyanis nélkülözhetetlenné teszi jelenlétét az energiapiacon. 

Az energia az egyik legerősebb ütőlap a geopolitikai játszmákban. Peking mára nemcsak a fosszilis, hanem a megújuló energiapiacon is meghatározó tényezővé vált, táplálva a félelmet azokban, akik egy centralizált globális energiagazdaságtól rettegnek. Kína nem is olyan nagyon régen új játékosként szállt be a partiba, most viszont már az egész pakli nála van. Tele adu ásszal.

Fotó: 123rf

Összesen 37 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ugandai Bubu
2023. április 25. 09:54
Legyalulta, brutális, sokkoló, mutatjuk, hogyan.
mamarizsa
2023. április 25. 07:18
Nincs is égető szüksége a ruszki fosszilis energiára..
darázs
2023. április 25. 06:46
látom elkezdődött a közgondolkodás átsorolása a nyugati világbirodalomból a kínaiba. Nagyon helyes. Ne várjuk meg a nyugat pusztulását Bravó Mandi.
Jose
2023. április 25. 06:42
"visszaesések sem gátolták meg abban, hogy a krízis idején megtörjön" Rossz fogalmazás, mert a fordítottját jelenti, annak, amit írni akartak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!