Most minden szem Orbán Viktorra szegeződik az EU-ban!

2023. december 10. 09:18

Jelen pillanatban Orbánnál senki sem fogalmaz meg élesebb kritikát Ukrajna csatlakozási kísérletével kapcsolatban.

2023. december 10. 09:18
null

Orbán Viktor nemrég Ukrajnát a világ egyik legkorruptabb országának nevezte a Le Point nevű francia lapnak adott interjújában. Az interjú nem kevés port kavart azon államok körében, amelyek viszont elkötelezettnek látszanak Ukrajna EU-csatlakozása mellett.

A POLITICO szerint többek között Alexander De Croo belga miniszterelnök sem ért egyet Orbánnal ebben a kérdésben.

Jelen pillanatban Orbán Viktornál senki sem fogalmaz meg élesebb kritikát Ukrajna csatlakozási kísérletével kapcsolatban.

A Le Point szerint a magyar miniszterelnök kitart az álláspontja mellett, és „rossz döntésnek” nevezte az EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajnával kapcsolatban, illetve  „sokkal több előkészítő munkát” javasol. Orbán szerint Ukrajna még mindig nem áll készen az EU-csatlakozásra, ellentétben az Európai Bizottság állításával.

Ezt is ajánljuk a témában

A korrupció továbbra is Orbán egyik fő aggodalma Ukrajnával kapcsolatban, emellett szerinte nem várt gazdasági következményei is lennének a csatlakozásnak.

Ha hagyjuk, hogy ez az [ukrán] mezőgazdaság bekerüljön az európai mezőgazdasági rendszerbe, akkor másnap tönkre fogja tenni

 – mondta Orbán Viktor a Le Pointnak. „A mezőgazdasági támogatási rendszerünk átalakítása nélkül nem engedhetjük be őket. A következmények szörnyűek lesznek” – tette hozzá. Ehelyett Orbán „stratégiai partnerségi szerződést” javasolt az EU–Ukrajna-együttműködés szintjének emelésére, anélkül, hogy felajánlotta volna az EU-tagságot.

Alexander De Croo, Belgium miniszterelnöke beszédet mond az ENSZ COP28 éghajlatváltozási konferenciáján. Forrás: Dominika Zarzycka / NurPhoto via Getty Images

De Croo szerint jobb lenne, ha a tagállamok szemtől szemben beszélnék meg a dolgot, a sajtón keresztül való üzengetés és nyílt levelek írása helyett.

Ezzel együtt jelenleg minden szem Orbán Viktorra szegeződik az Unióban, mivel a vétó belengetése miatt befuccsolhat szerda-csütörtöki csúcstalálkozó – írja úgyszintén a POLITICO.

Ezt is ajánljuk a témában

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Nicolas Economou/NurPhoto via Getty Images

 

Összesen 156 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2023. december 16. 20:26
Egy fecske nem csinál nyarat.
llnnhegyi
2023. december 10. 23:12
EU, NATO csatlakozás elnapolva
Lajoss
2023. december 10. 16:35
Bízom benne,hogy átlépnek ezen a kis tolvaj gecin.
Box Hill
2023. december 10. 15:53
Ez az EU már teljesen elszigetelődött emberekre is koncentrál? Már ezért egy korrupt sóhivatal.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!