Szakértő: Paks II csak állami támogatással tud majd működni

2015. június 24. 08:58

Az Energiaklub felkérésére készített kutatás szerint a következő évtizedekben 25 százalékkal emelkedik majd a nagykereskedelmi áramár, ami azt jelenti, hogy a Paks II működésének első húsz évében az államnak évente átlagosan 100 milliárd forinttal kell kisegítenie a vállalatot, hogy működőképes maradjon.

2015. június 24. 08:58

Az Energiaklub Felsmann Balázst, a Corvinus Egyetem Stratégiai és Nemzetközi Menedzsment Kutatóközpontjának vezetőjét kérte fel egy kutatás elvégzésére a Paks II majdani működésről. Arra a kérdésre keresték a választ, hogy a nemzetközi szerződés szerinti 2,5 milliárd eurónyi önrészen felül szükség lesz-e további állami forrásokra Paks II működése alatt?

Az erőműtársaságnak a működés éveiben egyfelől folyamatosan ki kellene termelnie az orosz hitel adósságszolgálatából adódó pénzügyi kötelezettségeket, másrészt bizonyos mértékű nyereséget is biztosítania kellene a beruházónak, aki ez esetben a magyar állam. 

A legvalószínűbb forgatókönyv szerint a következő évtizedekben 25 százalékkal, azaz nagyjából az Európai Bizottság előrejelzésének megfelelő mértékben emelkedik majd a nagykereskedelmi áramár, amin Paks II értékesíteni tudja a termelt áramot. Ebben az esetben a magyar államnak a működés első húsz évében évente átlagosan 100 milliárd forinttal kell kisegítenie a vállalatot, mert a várható bevételek nem lesznek elegendőek a kötelezettségek teljesítéséhez. 

Az eredmények szerint a projekt ebben az esetben súlyosan veszteséges lesz. Üzleti értelemben akkor térülne meg a projekt, vagyis akkor biztosítaná az üzleti beruházásoktól általában elvárt 8 százalékos hozamot, ha a jelenlegi nagykereskedelmi áramár 90-100 százalékkal emelkedne, azaz nagyjából a duplájára nőne. Egy ilyen mértékű áremelkedés azonban irreális; magasan meghaladja a nemzetközi szervezetek előrejelzéseit – írja közleményében az Energiaklub.

Amennyiben Paks II működőképessége tartósan csak úgy tartható fenn, hogy az állami tulajdonos folyamatos pótlólagos forrásokat kénytelen nyújtani az erőmű működőképességének fenntartásához, úgy ez egyértelműen olyan szelektív előnyt nyújt a társaságnak más áramtermelőkkel szemben, amely állami támogatásnak minősül. Ez az Európai Unió szabályozásaival ellentétes” – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub energiapolitikai szakértője.
 
A tanulmány készítőinek vélekedése szerint a magyar kormánynak változtatnia kellene a projekthez fűződő kommunikációján: el kellene magyaráznia az állampolgároknak, hogy bár az atomerőműben termelt áram várhatóan nem lesz olcsó és az erőmű működtetése jelentős közpénzeket fog felemészteni, miért akarja mégis megvalósítani a projektet.

Összesen 79 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Fakutya Vigyora
2015. június 24. 23:04
A jövő év végén 14-15 milliárdos idegenforgalmi nagyberuházásba kezd a Creatura Immobilia Kft. a Balaton-parti Libás-térség területén. A 10 hektáros területet egymilliárd forintért vásárolta meg a beruházó Keszthely város önkormányzatától, és a vételárat a napokban utalta át. Varga Koritár Zoltán, a Creatura ügyvezetője ismertette: az üdülő-, wellness- és konferencia-turizmusra alapozó, többfunkciós idegenforgalmi központot létesítenek a négyszáz méternyi vízparttal is rendelkező övezetben. Öt-hat év alatt szállodát, konferenciatermet, a szomszédos vitorláskikötő vendégei számára apartmantelepet, sportlétesítményeket és a környékbeli lakókat is kiszolgáló vendéglátóhelyeket, üzleteket építenek 7 hektáron, a többi természetes és parkosított zöldövezet marad - tette hozzá. Mindemellett az ingatlancég szerződésben vállalta az övezet út- és teljes közműrendszere legalább 300 millió forintba kerülő kiépítését. Az ügyvezető közlése szerint a létesítményekre meghirdetett tanulmánytervi ötletpályázatokról a társaság által felkért szakzsűri szeptemberben dönt, majd az ezt követő kiviteli tervkészítés és engedélyezési eljárások után, 2007 végén szeretnék megkezdeni a 14-15 milliárdos beruházást. Mohácsi József polgármester tájékoztatása szerint az "üdülőnegyed mega-projekttel" új fejezet kezdődik a Balaton fővárosának idegenforgalmában, és vele 150-200 munkahelyet teremtenek. A Libás-térségért már átutalt egymilliárd forintot beruházási tőketartalékként kezelik, és a Nemzeti Fejlesztési Tervben, illetve EU-s pályázatokban meghirdetett célok önerő-forrásaként használják majd fel - közölte a polgármester. ?
Fakutya Vigyora
2015. június 24. 22:55
Ez olyasmi, mint a zsebhoki klub?
kowecses
2015. június 24. 13:52
Nagyon egyoldalú a tájékoztatás. Felsmann Balázsra, a Gyurcsány kormány államtitkárára épül a paksi bövítés elleni kampány. Felsmann úr egy kiváló közgaszdász, talán még független is lehet. Hárfás Zsolt mérnök talán a szakmai részben kompetensebb. Hárfás úr szerint a Paks l (jelenlegi) 10 Ft/kWó áron adja az áramot, Paks ll pedig átlagban 17 Ft-ért fogja adni. A sellyei naperômû 15 éven át 32 Ft/kWó dotált áron adhatja, hogy rentábilis legyen. Úgy könnyû!
SLI0010
2015. június 24. 12:44
Ellenforradalmar! A kormany akkor mi alapjan mondja, hogy megeti?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!