Egyre több atomreaktor épülhet Magyarországon, itt vannak a tervek

2024. február 08. 12:17

Elsősorban a járműiparhoz köthető beruházások miatt megnőtt az energia iránti kereslet.

2024. február 08. 12:17

Világszerte több mint 80 kis moduláris atomreaktor (small modular reactor, SMR) fejlesztése folyik, megugrott ugyanis irántuk a kereslet a sokféle hasznosítási lehetőségük miatt.

Magyarországon leghamarabb 2029–2030-ban kerülhet terítékre egy vagy több kis moduláris atomreaktor beszerzése,

ezt Lantos Csaba energiaügyi miniszter tavaly augusztusban közölte a Világgazdasággal, néhány napja pedig azt, hogy tart a lehetséges típusok felmérése, de meg kell várni a valóban moduláris típusok megjelenését. (A moduláris reaktorok gyártástechnológiája szabványosított lesz, a sorozattermék pedig az egyedinél várhatóan jóval olcsóbban gyártható, gyorsabban engedélyezhető, építhető és bővíthető is.)

A lap arról is írt, hogy a beszerzendő egy vagy több SMR-től elvárt tulajdonságokat, mindenekelőtt teljesítményt a mostanitól jelentősen eltérő piaci igényhez igazítják majd a döntéshozók.

Számolnak majd a 2030 utáni években üzembe helyezendő két új 1200 megawattos paksi blokkal,

az együtt 1650 megawattnyi három gázüzemű blokkal (eggyel a mátrai, kettővel a Tisza II. Erőmű területén), valamint a naperőművek megállíthatatlan térnyerésével, esetleg egy szivattyús-tározós erőművel is, bár az az energiatárolás eszköze lenne.

Közben több okból, de elsősorban a járműiparhoz köthető beruházások miatt megnő az energia iránti kereslet, ráadásul a hazai energiaellátás jelenleg erősen függ az importtól.

***

Kapcsolódó vélemény

undefined

Bendarzsevszkij Anton

Facebook

Idézőjel

Ezer különböző okot lehetne mondani arra, hogy miért váratlan és kérdőjeles ez bejelentés.

Nyitókép: ATTILA KISBENEDEK / AFP

Összesen 62 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Akitlosz
2024. február 08. 21:43
Szinte az egész magyarországi járműipar külföldi kézben van. A haszna külföldre vándorol. Az adót is inkább csak a magyar dolgozók fizetik, a külföldi cégek csak jelképes mértékben.
B_kanya
2024. február 08. 19:27
kokrowatz-0 2024. február 08. 17:16 "hát igen, jobb ha készen hozzák ide, mert nálunk sosem épül fel, csak a pénzt veszik ki belőle." Hehe, valaki a gazdáiból indul ki...
calen
2024. február 08. 18:15
Ha jól tudom, a napelem támogatások korlátozásánál bukott ki az ország elektromos infrastruktúrájának súlyos hiányossága. Önmagában ennek felújítása, illetve bővítése is csillagászati összegbe kerül. Ezután jöhetnek az újabb atomerőművek.
kokrowatz-0
2024. február 08. 17:16
hát igen, jobb ha készen hozzák ide, mert nálunk sosem épül fel, csak a pénzt veszik ki belőle.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!