„Bébireaktorokkal” építene Románia az atomenergiára

2024. február 21. 15:05

Keleti szomszédunk is a minireaktorok trendjére építene energiapolitikájában.

2024. február 21. 15:05

A Politico arról ír, Románia az egyik vezető állam a minireaktorok bevezetésében. A legutóbbi időszak egyik fő energiapolitikai trendje lett a mini nukleáris reaktorokról való gondolkodás, az ilyen projektek előkészítése és fejlesztése. Egyes felfogások szerint ezek segítségével lehetne decentralizáltan, ugyanakkor stabil energiaforrásokkal biztosítani az erre nyitott országok energiaellátását.

A portál riportjában egy korábban szénerőművet működtető román településre látogatott el, ahol annak bezárása után teljes összeomlás következett be, jövőkép nélkül maradt a település.

Most Románia a mini nukleáris reaktorok építésében bízik: hat ilyen reaktort építenének a volt erőmű helyén, Bukarest közelében.

A minireaktorok technológiája az előzetes elképzelések szerint 

sokkal gyorsabb, olcsóbb és könnyebb megvalósítással tudna járni, 

mint a hagyományosan lassú, nehézkes, drága, régi vágású nagy atomerőművek létesítése.

Az új technológiával mintegy 300 megawatt energia termelhető, ami az ötöde-fele a mai nagy reaktorok teljesítményének. Az ilyen mini reaktorokat sokkal könnyebben lehetne emiatt rácsatlakoztatni a meglévő, lokális hálózatokra. Emellett pedig állandó, stabil energiatermelő forrásként szolgálhatnak a folyamatos változó teljesítményű szén- és napenergiaszektor bevonása mellett.

A románok most abban bíznak, hogy akár több ezer új munkahelyet is létre tudnának hozni ezek a reaktorok, 

miközben azok segítségével drasztikusan lecsökkenne az ország károsanyag-kibocsátása is.

Románia 2030-ra ígéri az első minireaktor elindítását, miközben a szénerőműveik kivezetésén is dolgoznak.

A Politico felhívja a figyelmet, hogy az elmúlt időszakban több uniós tagállamban is gondolkodnak hasonló mini reaktorok felépítéséről, ami egy csapásra közelebb tudná hozni a kontinens energiafüggetlenségét és a károsanyag-kibocsátásának minimalizálását, a klímacélok elérését.

A technológia azonban még gyerekcipőben jár: e pillanatban csak Kínában és Oroszországban működnek ilyen mini reaktorok, és pont a nyugati szövetségesi rendszerünkben még nem. 

A román és a tervezett hasonló lengyel projektek egyébként amerikai technológiára építenének majd.

A szakértők óvatosságra intenek a hurráoptimizmus helyett a minireaktorok ügyében.

 

Nyitókép: illusztráció (Fotó: DANIEL MIHAILESCU / AFP)

 

Összesen 28 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
lacika-985
2024. március 13. 06:09
Persze és milliűrdókért vásárolják meg , előlegben fizetve / hitelből amik aztán soha nem érkeznek meg mert megszünik a cég , de a borsos jutalék a zsebekben marad és a paraszt nyögje a hitel visszafizetését .. Nem lenne az első eset .
Bell & Sebastian
2024. február 21. 17:14 Szerkesztve
Ez D-dúr és e-moll! Magam is figyeltem a lakótelepi reaktorok történetét. Azóta sem sokat változott a helyzet, legfeljebb a köré kerített, szakfecsegésnek tűnő hasbara szövegen változtattak. Mint a kozmetikai termékek ilyen-olyan intelligencs részei, a liposzómás mijaficsa molekulák kulálnak benne molebben. És ez jó a politikusnak.
mitfizetsky-2
2024. február 21. 16:59
Elsô pillantásra azt hittem Totova van a képen.
flesh ripper
2024. február 21. 16:44
Oláh minireaktor, gigaSUGÁRZÓ OLÁFINGGAL MENNE...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!