A pedagógusok és a kormányzat nagy fapofa-kísérlete

2022. október 14. 09:06

Felteszem, abban reménykednek, hogy egy idő után »megunjuk és hazamegyünk«.

2022. október 14. 09:06
null
Salát Janka
Index

„Kézenfekvő, hogy az ellenzék a maga malmára akarja hajtani az elkeseredésünk által felkavart vizet. Ha a fapofa-kísérlet csecsemőjének apukája mosolyogva belép a képbe – tökmindegy, hogy nem ő gyakorolja a szülői felügyeleti jogot – a kisbaba őt fogja preferálni. Így vagyunk ezzel mi is. Érthető, hogy a kockás ingben feszítő ellenzéki politikust közelebb érezzük szívünkhöz, mint az ignoráló kormányt.

Szívesen parolázok Jámbor Andrással vagy Gyurcsány Ferenccel arról, miért kontraproduktív a kötelező hatéves iskolakezdés, vagy mit lehetett volna tizensok évvel ezelőtt másképp csinálni – tárgyalni azonban nem velük akarunk – nem ők gyakorolják a szülői felügyeleti jogot. 

Mára egyértelművé vált, hogy a hatalom oldaláról nincs törekvés valódi szakmai párbeszédre. Felteszem, abban reménykednek, hogy egy idő után »megunjuk és hazamegyünk«. A pszichológiában ezt hívjuk tanult tehetetlenségnek. Az elhanyagoló szülő gyermeke egy idő után apátiába esik, és már akkor sem tesz semmit, amikor lehetőség nyílik a változásra. A történelemből azonban ismerünk más forgatókönyvet is, ahogy Petőfi 1847-ben jósolta:

»Még kér a nép, most adjatok neki!

Vagy nem tudjátok, mily szörnyű a nép,

Ha fölkel és nem kér, de vesz, ragad?«

Nem lenne sokkal egyszerűbb lehajolni hozzánk, ránk mosolyogni, és elfogadni a párbeszéd iránti igényünket?”

Nyitóképen egy korábbi pedagógussztrájk. Fotó: MTI/Bruzák Noémi

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Bauerj
2022. október 15. 07:18
Legyetek szívesek tanulmányozni a német közalkalmazott tanárok sztrájkjogáról szóló passzusokat. Már ha tudtok németül.
VeJoLa
2022. október 14. 21:55
"párbeszéd"??? Kivel? Még egyenként is össze-vissza beszéltek, nemhogy képviselhető közös álláspontotok lenne bármiről az O1G-n kívül! Ráadásul ha valamikor, akkor pont most, a sarkaiból kiforduló rend idején egyáltalán nem alkalmas az idő tananyagreformra!
nyugalom
2022. október 14. 13:29
Hany pedagogus van közöttük? Ha ezek azok, akkor egy fillert se nekik!
august
2022. október 14. 13:19
Amúgy igyekezni kell a tüntetéssel, mert megérkezik az EU-s pénz az emeléshez, és akkor már tényleg nem lesz ok tüntetni. De szerintem nem fogják akkor sem abbahagyni. Az állampolgári engedetlenség miatt elbocsátottak biztos hogy tovább fognak tüntetni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!