Az ENSZ-tárgyalások lassabban haladnak, mint ahogyan a grönlandi jég olvad

2019. december 19. 08:04

Évtizedek óta tudjuk, mit mond a tudomány, mégis évről évre sodródunk a katasztrófa felé.

2019. december 19. 08:04
Perger András
Mérce

„December 2-15. között rendezték Madridban az ENSZ maratonira nyúlt klímakonferenciáját (COP25), ahová a Párizsi megállapodást aláíró mintegy 195 ország küldöttsége érkezett. A megállapodás néhány részletszabályának tisztázása mellett a fő tét az volt, hogy az országok vállalásaikat közelítsék a 1,5 fokos célhoz (vagyis hogy az éghajlat melegedése az évszázad végére ne lépje túl – a tudomány által még biztonságosnak ítélt – 1,5 fokot). »Csalódott vagyok a COP25 eredményében« – sommázta António Guterres ENSZ főtitkár a végeredményt, és ezzel még nem mondott sokat. Sajnos a 14 tárgyalási nap után semmivel nem kerültünk közelebb a bolygónk, vagyis az azt benépesítő élőlények – köztük az emberiség – megmentéséhez. A konferencia minimum kudarcba fulladt; ha keményebben akarunk értékelni, akkor legalábbis megkérdőjeleződött az ENSZ égisze alatti folyamat értelme.

»Még nincs meg a konszenzus az ambíció olyan szintű emeléséről, amire szükség lenne… Az új generációk többet várnak tőlünk« – ezekkel a szavakkal bocsátotta útjukra a delegáltakat Carolina Schmidt, a COP25-öt levezénylő chilei miniszterasszony. »A kormányoknak alapjaiban újra kell gondolniuk ezt az egészet, mert ami itt történt, az elfogadhatatlan« – értékelte Jennifer Morgan, a Greenpeace International igazgatója a eredményt. És valóban. A tárgyalások eredményét akkor lehetne kudarcnak tekinteni, ha lett volna valódi szándék a megállapodásra, csak végül valamiért az mégsem sikerült. Ehhez képest inkább azt lehet érezni: az országok csak a saját érdekeik mentén mozognak, sőt, egyeseknek  kifejezetten a szabotálás volt a célja.

Mi másként lehetne azt értékelni, hogy pl. az Egyesült Államok, még úgy is, hogy jövőre ki kíván lépni a Párizsi Megállapodásból, folyamatosan akadályozta a szegény és a klímaváltozás miatt már károsodott országoknak fizetendő kompenzációról szóló tárgyalásokat? Vagy hogy Brazília a végsőkig ellenezte, hogy a COP25 záródokumentumában megemlítsék az IPCC földhasználatról szóló tudományos jelentését, ami – egyebek mellett – megfogalmazza azt az amúgy nyilvánvaló alapvetést, hogy a társadalom és a gazdaság nem tud létezni a talaj és az ökoszisztémák által biztosított szolgáltatások és erőforrások nélkül?”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 44 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Gyéressy Károly
2019. december 20. 11:29
Ostoba klímakommunista.
A teremburáját
2019. december 19. 14:19
Mi ez az őrültség a karbonsemlegeséggel? A Földön karbonalapú az élet! Szén nélkül nincs szerves anyag, s így élet sem! A sok hülye lexikális tudás ellenes az iskolában nem hallgatta meg a biológiát/kémiát/fizikát/földrajzot, illetve az egyik fületeken bement a másikon meg kijött, s minden Gréta-féle marhaságot készpénznek vesztek! S most nem akarjátok meghallgatni a normális érveket amelyek a klímahiszti ellen szólnak s büdös propagandistaként terjesztitek a pánikot is! Hogy sülnétek meg m ind a gyehenna a tüzén!
Senye Péter
2019. december 19. 13:10
https://www.politico.eu/article/when-will-the-netherlands-disappear-climate-change/ ...when-will-the-netherlands-disappear-climate-change/ Hívjad rá a 7-es cikkelyt, ha tudod Sargentini.
egyvilág
2019. december 19. 12:34
Feltűnt, hogy mennyire szinte szó se esett már a legutóbbi ENSZ konferenciáról? A nagy tüntetések meg sztájkok után csak pár hónappal... Kb. mintha mindenki bele lenne már törődve az elkerülhetetlenbe. + Egy földönjáró elemzése az újabb klímatörténéseknek (az előző ENSZ konferencia, melyen szintén nem történt sok, de a mostaninál még mindig több, Greta Thunberg, stb...): https://egyvilag.blog.hu/2019/10/24/egyeb_2019_klimavaltozas + Egy tömör összefoglaló a globális problémákról, a felmelegedésről: http://egyvilag.hu/temakep/078.shtml Lásd bennük azt is, hogy hol van ez az egész elrontva, meg hogy hogyan kellene csinálni, ha kicsit is komolyan vennénk ezt az egészet.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!