Széllel bélelt zöld borítékok

2016. szeptember 26. 08:50

Van nekünk elegendő – és várhatóan lesz még sokkal több – tiszta energiánk Pakstól, az atomerőmű tovább fejlesztésétől, Magyarország akár európai energia-nagyhatalommá is válhat.

2016. szeptember 26. 08:50
Ludwig Emil
Magyar Hírlap

„Igaza van tehát a magyar államnak, amikor legalábbis megnehezíti a további telepítést és az oktalan eladósodást: végül is ne az adófizetők fizessék meg a már így is nagy veszteséget. Nem szólva arról, hogy van nekünk elegendő – és várhatóan lesz még sokkal több – tiszta energiánk Pakstól, az atomerőmű tovább fejlesztésétől, Magyarország akár európai energia-nagyhatalommá is válhat. Különös, hogy menyire fáj ez az utóbbi »alternatíva« a hazai környezetvédőknek. Illetve nem is olyan különös. A megjelent rendeletmódosítást ágyból kiugorva bírálta az Energiaklub. »A már eddig is fokozhatatlannak tűnő szigor teljes tiltássá változik« – írták közleményükben, ami teljesen érthetetlen reagálás, hacsak nem hallottak még harangozni a szintén »fokozhatatlan« osztrák és magyar energiadeficitről. Az adekvát válasz erre az, hogy a Magyarország áramellátásának negyven százalékát termelő Paks tizenhét év múlva hetven százalékot ad a hazai össztermelésbe. Egy most megszülető kisbaba még csak harmadikos gimnazista lesz akkor.

Érdekes, hogy a mi »zöld« politikusaink milyen, mindenkor következetes ellenállást mutatnak a tényekkel szemben. Legyen bármi, csak beszélni lehessen róla. A különös összetételű LMP vezetői közül a hamar »disszidált« Jávor Benedek a napenergiát javasolta alternatívának Paks 2 megépítése helyett, ami földrajzi ismerethiányt mutat. Az évenkénti napos órák száma egyharmad résszel kevesebb a Kárpát-medencében, mint a nem sokkal délebbre levő mediterrán szigeteken. Hogy lehetne nálunk nagyvárosokat világítani, gyárakat működtetni napenergiával? Lehetne más a zöld politika Magyarországon, ha nem beszélnének zöldségeket felnőtt korú – az Országgyűlésbe is bekerült – emberek, és nem lehetne észrevenni, hogy a széllelbélelt utcai aktivisták zsebében »zöldhasú« bankók zizegnek borítékban.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 90 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
nimród
2016. szeptember 26. 19:56
A Paks bővítését ellenzők, élükön az energetikai analfabéta Jávor Benedekkel, állandóan azt huhogják, hogy a beruházás veszteséges lesz. Szerintük az atomerőművek leállításával, és a "megújuló" energiát használó áramtermelők széleskörű elterjesztésével áram-túlkínálat keletkezik, ami lenyomja az energia árakat. Ez duplán téves feltételezés. A szélturbinák vagy a napelemek, naperőművek, részben rossz kihasználhatóságuk, részben az atomerőműnél rövidebb élettartamuk miatt, nem nagyon tudnak - legalább is a mi viszonyaink között- az atomerőműnél olcsóbban áramot termelni. Másfelől, a klímaváltozás és következményei miatt a villanyáram iránti kereslet, következésképpen a villanyáram ára növekedni fog. Gondoljunk csak a gépjármű közlekedés teljes villamosítására, vagy arra, hogy a felmelegedés a növénytermesztésben szinte mindenhol szükségessé teszi az öntözést (szivattyúk tömegének a működtetése). E mellett az épületek jelentős részét klimatizálni kell.
trendo
2016. szeptember 26. 18:38
A tisztelt szerző alig burkolt utalást tesz arra, hogy a környezetvédelmi aktivisták zsebében zöldhasúak (vagyis dollárok) zizegnek, ergo ők Amerika fizetett ügynökei. Régen voltam Moszkvában, ezért nem tudom, hogy az orosz rubelek "hasa" milyen színű :))) Már ami valszeg a szerző úr zsebében zizegnek...
Malcolm Reynolds
2016. szeptember 26. 13:22
vastag barna nyelve van a szerzőnek az egyszer biztos.
Hunyadi Mátyás
2016. szeptember 26. 10:16
"Magyarország akár európai energia-nagyhatalommá is válhat." Nevetséges hencegés. Az "energia-nagyhatalom" maga építi az erőművét, és maga dúsítja az uránját. Bár támogatom az atomerőmű építését, ha felépül is, még energia-kishatalom sem leszünk. És fontos itt a HA szócska. HA! Esetleg: haha.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!