A kutya ugat

2014. január 16. 08:31

És, hogy miért az oroszok építik? Mert értenek hozzá, és anno Paksot is ők „húzták” fel, így mondhatni, hazajönnek.

2014. január 16. 08:31
Csákó Attila
Magyar Hírlap

„Az új reaktorokkal megnő az erőmű teljesítménye, s ezzel növelhető Magyarország energetikai függetlensége. A paksi projekt is része annak a nemzeti energiapolitikának, amely során – a függőség csökkentése érdekében – a kormány visszavásárolta az oroszoktól a Mol 21,2 százalékát, a németektől az E.On gázüzletágát, s jelenleg is tárgyalnak közműcégek visszavételéről.

A paksi bővítéssel csökkenhet az ország gázfüggősége, kevesebb importra lesz szükség, ami e nyersanyag magas ára miatt nem mellékes. Másfelől az üzlet fejében akár a gázszállítási szerződések kialkudása során – bár cáfolták, hogy ez szóba került a tárgyalásokon – engedékenyebb lehet majd az orosz partner. A korábbi tervekkel ellentétben a magyar beszállítók részesedése pedig nem harminc-, hanem negyvenszázalékos lesz, ezzel újabb munkahelyek jöhetnek létre. A beruházás teljes becsült értéke az alkalmazott technológiától függően akár négy-ötezer milliárd forint is lehet. Így a bővítés hozzájárul a beruházások növekedéséhez és ezáltal a GDP bővüléséhez. 

(...)

És, hogy miért az oroszok építik?

Mert értenek hozzá, és anno Paksot is ők »húzták« fel, így mondhatni, hazajönnek.

Az pedig nem igaz, hogy önkényes a megállapodás, hiszen még a parlamentnek is jóvá kell hagynia. Ja, hogy ott biztos átmegy a kétharmad miatt – tetszettek volna kormányozni nyolc éven át, nem csak hazudni reggel, éjjel, meg este, s akkor most nem lenne kétharmada a kormánypártoknak.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!