Orbán igazsága

2011. december 19. 16:38

Az eddig folytatott gazdaságpolitika sem ad sok támpontot arról, hogy csatlakoznunk kell-e a megállapodáshoz vagy sem.

2011. december 19. 16:38
Deák András
Komment.hu

„Az eddig folytatott gazdaságpolitika sem ad sok támpontot arról, hogy csatlakoznunk kell-e a megállapodáshoz vagy sem. 2010 májusa és augusztusa közt nem akartuk volna, mert ekkor még gazdaságélénkítésben és deficitnövelésben gondolkodtunk. Aztán fő ellenség lett az adósság, és kőbe vésett a 3 százalék alatti deficit - ekkor akár akarhattunk is volna. Aztán az utóbbi hónapban, amióta már nem harcolunk az adósság ellen annyira, de talán még ragaszkodunk a deficitcélhoz, talán még akarhatjuk. Ha viszont félévente változtatni akarjuk a gazdaságpolitikai prioritásainkat, akkor nyilván nem akarjuk.

Az azonnali kimaradás nyilván negatív üzenet mind a piacoknak, mind az IMF-EU párosnak. Ha félünk a szankcióktól, akkor valószínűbb, hogy meg akarjuk sérteni azokat. Mivel gazdaságpolitikai hitelességünk kicsi, mint egy falat kenyérre, úgy lenne szükségünk valami külső intézményi garanciára vagy annak ígéretére. Legalábbis most, december közepén. Politikailag sem lenne okos dolog feldobni a labdát az ellenzék mérsékeltebb részének, hiszen így Orbán Viktor magára vállalná a felelősséget és a későbbi tematizálás összes következményét. A kérdés inkább az, hogy lehet-e később nagyobb gazdasági és politikai károk nélkül kiszállni a tárgyalásokból az aláírás előtt. Persze kimagyarázni nem probléma, hiszen csak azt kell mondani, hogy majd a végső megállapodást jóvá kell hagyatni a parlamenttel, és éjfélre időzíteni a vitát. Azonban nemzetközi szinten sem reménytelen egy ilyen húzás, ha többen is így tesznek, és nem maradunk egyedül a kihátrálással.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
2011. december 19. 22:26
A szerzőnek mondanám, hogy le van maradva, mert Martonyi szerint csatlakozni kell. Orbán hazudott, vagy fogalma sincs? Egyik lehetőség rosszabb,mint a másik.
parafin
2011. december 19. 21:35
Ahhoz képest, hogy a nagyokosok szerint nem is lehet tudni, hogy mit kéne aláírni, Martonyi szerint csak be kell álni a sorba. Lehet, hogy legalább ő olvassa az előterjesztéseket...?
szabadhajdu
2011. december 19. 20:16
Az EU eddig folytatott gazdaságpolitikája sem ad sok támpontot arról, hogy csatlakoznunk kell-e a megállapodáshoz vagy sem. Talán így helyesebb lenne Deák uram.
nick1
2011. december 19. 19:59
Fel nem fogom, hogy hogyan írhatnak egyesek publicisztikákat minimális reálpolitikai és reálgazdasági érzék és ismeret nélkül. Hát nem fogja fel DA, hogy ha valaki sokat ugrál a szakadék szélén (ez esetben konkrétan Magyarország), akkor elég valószínű, hogy beleesik?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!