Jön-e a politikai légicsapás Nyugatról?

2011. december 14. 10:41

A nyugati kormányoknak úgy kellene „politikai légicsapást” mérniük Orbánra, hogy közben hiányoznak a „szárazföldi támogató erők”.

2011. december 14. 10:41
Deák András
Komment.hu

„A nyugati kormányoknak úgy kellene »politikai légicsapást« mérniük Orbánra, hogy közben hiányoznak a »szárazföldi támogató erők«, egy ütőképes ellenzék, amely képes lenne legalább kiváltani egy inváziós műveletet, még ha nem is kínálna teljes értékű kormányzati alternatívát. Ezért a legutóbbi időkig a kérdés a »csendes« vagy »látványos« elszigetelés körül forgott, az amerikai nagykövet által átadott demarche épp valami köztes megoldás próbált lenni. Nyilván a tétek emelkedtek az IMF-visszahívása miatt, ami sokakban azt a reményt kelti, hogy az eddig szunnyadó európai kormányok majd most végképp megmutatják Orbánnak. Önmagában ez a felállás is inkább a nyolcvanas évek Latin-Amerikáját idézi, semmint az EU keleti felét. De elvileg még működhet is, elképzelhető Orbán erőszakos domesztifikációja, egy fogcsikorgatva együttműködő magyar kormány. Ez lenne a legjobb mindenkinek, talán még Orbán Viktornak is. Csakhogy utóbbinak ez ehhez érdemi, személyiségbeli változást is kellene eszközölnie...

Azonban ha a miniszterelnök lavírozik, keménykedik, akkor végső soron a »megmenteni vagy veszni hagyni« választás elé állítja a nyugati kormányokat. Az előbbi Orbán számára zöld jelzést adna, és nem kínál távlati kibontakozást. A korábbi görög tapasztalatok miatt erre ma kicsi az esély. Az utóbbi esetben sem lenne okunk örülni. Ha magára hagyják az országot, azt nem azért teszik, mert látnak valamilyen kiutat, biztosak abban, hogy valamilyen kilábalás veheti kezdetét. Erre a belső állapotok ma nem adnak okot, és még mi is csak reménykedhetnénk, hogy egy ilyen kimenetel felnyitja a magyar társadalom szemét. Sokkal inkább önös érdekből teszik, példát statuálnak egy teljesen kilátástalan, reménytelen országgal, amellyel már végképp nem lehet mit csinálni. Tehát az ország vagy sürgősen felmutatja Orbán hiteles alternatíváját, vagy végigmegy a »görög úton«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 176 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
orion
2011. december 15. 00:59
politikai légicsapás-barom! »szárazföldi támogató erők«-idióta! inváziós művelet-seggfej! végképp megmutatják Orbánnak-pöcs! Orbán erőszakos domesztifikációja,-wazz! --huhh, mondom, elolvasom az egész cikket. Mert mindig ilyen hülye vagyok. "Képzelt washingtoni vagy brüsszeli párbeszéd következik: - Itt az ideje, hogy megleckéztessük ezt a magyart, ezt az Orbán Viktort! Nem lehetne ott is egy szakértői kabinetet felállítani, mint a görögöknél vagy az olaszoknál? - Attól tartok nem, uram, Orbán Viktornak kétharmados többsége van a parlamentben, és a párton belüli támogatottsága töretlen. - Jó, jó, akkor kényszerítsük bele őket egy új választásba! Melyik a második legnagyobb párt? - A Jobbik, uram. - Remek, milyen a kapcsolatunk velük? - Meglehetősen rossz uram, a Jobbik egy szélsőjobboldali, rasszista erő. - De csak van valamilyen épeszű ellenzék? - Igen uram, a szocialisták és Gyurcsány Ferenc. - Ilyen erős kezdés után javasol a szerző egy jó kis gyarmatosítást, kutyakorbácsot meg ilyesmit. Mivel a Közép-Európai Egyetem EU Bővítési Központjának kutatási igazgatója (jó kis állás), talán nem is várható tőle más. De minek etetjük az ilyet????
dagy
2011. december 14. 22:08
csigaver. valoban nem a legjobb cikkem, de azert nem kell a hirig. azert roviden leirom, mirol is szol a cikk - azoknak a kommenteloknek, akik nem szeretnek olvasni: 1. a magyar kormanyt utaljak, de nem tamadjak. halotti csend van korulottunk, a paranoiasok megnyugodhatnak. azert, mert le vagyunk irva, nem szamitunk mar (es ez sem most kezdodott). 2. ezt a helyzetet most mi tortuk meg, mert penzt kertunk. bizarr helyzet ez a nyugatnak, mert egy kotekedo, egyre autoriterebb, de megis klubtagot kellene kisegiteni. ilyen meg nem nagyon volt. nehez ugy, nem szivesen teszik, es nem is biznak bennunk. 3. ez a viktor utolso eselye - legalabbis ebben a minszterelnoki pozicioban. (legalabbis akkor annak tunt, de most hogy a jegybanki tartalek 6-7000 milliardjat is el akarjak tapsolni, akar meg egy evig is huzhatjuk meg). ha nem kooperal, magunk nem oldjuk mar meg. es a nyugatnak nagyjabol mindegy, mert le vagyunk irva. roviden: nem bombazas lesz, hanem rovid poraz. remelem ez kelloen nyers es tomor beszed.
lajkakutya
2011. december 14. 20:51
Deák, majd te meg a fajtád kap politikai légicsapást a pofájára, hogy belegebedtek. Mit gondolsz a magyar emberek meddig tűrik még ezt a nyílt hazaárulást?
HSL
2011. december 14. 20:22
a felcsúti géniusz is képes volt arra, hogy a hibát hibára halmozó böszmeistákból kiábrándult népet maga mellé állítsa most csutika halmoz hibát hibára, ha a tengernyi ésszel megáldott überajropéerek ebből sem tudnak erőre kapni, akkor önmagukat kéne bombáztatni, hogy sírjaikon kivirágozhassék egy hiteles és sikeres ellenzék
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!