Ránk dől-e a hanyatló Nyugat?

2011. augusztus 01. 12:05

Megértem a miniszterelnök frusztráltságát. Hosszabb kiigazításra, élénkülő gazdaságra számított, csakúgy mint Gyurcsány.

2011. augusztus 01. 12:05
Deák András
Komment.hu

„Megértem a miniszterelnök frusztráltságát. Lassabb alkalmazkodásra, hosszabb kiigazításra, élénkülő gazdaságra számított, csakúgy mint Gyurcsány Ferenc 2007-ben. 2010 elején aztán jöttek azok a fránya görögök, és az egészből nem lett semmi. Ezt a problémát ugyan átmenetileg még meg lehetett oldani különadókkal, az IMF kiebrudalásával, a nyugdíjpénzek elvételével. Talán még a Széll Kálmán-terv is működhet, bár egy kicsit későn jelentettük be, és esetleg még leállíthatjuk a bejelentett adócsökkentéseket is - úgysem emlékszik rá már a nagyérdemű -, sőt adót is emelhetünk. El tudunk tehát evickélni 2013-ig, aztán majd csak lesz valahogy. Ez a mostani amerikai balhé az államadósság körül, meg az európai szerencsétlenkedés a déliekkel, na ez már tényleg sok. A pénzügyi válság egy újabb köre végképp nem fér bele a számításokba. (...)

Nyilvánvaló, hogy a gazdaságpolitikai konszolidációval még mindig adós a Fidesz-kormány. A tavaszi optimizmus óta már most is lassan távolodunk az ígéreteinktől, csökken a hitelességünk, lassan romlik a nemzetközi megítélésünk. Persze történhetett volna máshogy is, de hát ez a vonat már elment. Ha ezt nem sikerül rövid időn belül megfordítani, akkor egyszerre kell szembenéznünk egy nem javuló, de egyre valószínűbben romló nemzetközi gazdasági klímával, saját sodródó gazdaságpolitikánkkal és külpolitikai izolációnkkal. Ebből az első nem tőlünk függ, a másodikat fájdalmas lépésekkel, de még mindig mi alakíthatjuk, míg a harmadik az ország szempontjából teljesen szükségtelen és káros. Márpedig úgy tűnik, hogy a kormány ez utóbbival kívánja kezelni az első kettőt. »Good luck« vagy - kínaiul - »Zhu ni háoyun«.”

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
1120
2011. augusztus 02. 00:34
"Ránk dől-e a hanyatló Nyugat?" Ahogy elnézem ezt a képet, rád már mindenképpen rád dőlt... :)
brabant89
2011. augusztus 01. 22:28
Nagyon jó cikk. Próbálja megérteni, Orbán miért beszél a Nyugat hanyatlásáról. Nagyon jó az alábbi rész: "Az IMF-fel való tárgyalásoknál gyakran elkél egy-egy telefon a baráti fővárosokból - erre a magyar kormány nem számíthat. Nyilván az európaiak is már régóta keresnek egy potenciális áldozatot, akin példát lehetne statuálni. A görögök kezét csak lassan lehet elengedni, mert az eurózóna tagjai. Az olaszok és a spanyolok "túl nagyok a bukáshoz", legalábbis a mai állapotok szerint. De hát itt vannak a magyarok, velük szemben van a leghosszabb "túlzott deficit eljárás", nem is tagjai a eurózónának, elég jelentéktelenek ahhoz, hogy hagyjuk őket csődbe menni. És még mindehhez fenemód arrogánsak is, nincs érv a megmentésükre. Nosza, itt a remek alkalom, mutassuk meg a többinek, mit jelent, ha nem dobunk mentőövet! Fél Európa fog fellélegezni, hogy nem vele csinálták." Csak remélni tudjuk, hogy nem következik be.
Jason Bourne
2011. augusztus 01. 20:28
Nekem nem tetszett, ahogy Orbán börtönként minősítette a nyugathoz való viszonyunkat, mert ez nem igaz. 1000 óta mi a nyugathoz tartozunk és remélem a jövőben is oda fogunk tartozni, inkább mint Kínához. De mint kicsi országnak, nyitott gazdasággal nem árt ha a kelettel is jóban vagyunk, mivel most ott a lóvé most fokozottabban is oda kell dörgölőznünk, de azért nem kéne a nyugatot rugdosni és ennyire lefeküdni Kínának.
soelmo
2011. augusztus 01. 19:39
Mint kisebbségiként frusztráltnak érthető affinitása van a frusztrációhoz és ezt szívesen vetíti azokra, akik többségiként soha nem élték meg ezt az állapotot.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!