Nem vicc: disznókra vadászik az olasz hadsereg

2024. május 12. 10:31

Cseppet sem jókedvéből. Olaszország élelmiszeriparából mintegy 8,2 milliárd eurót hasít ki a sertéságazat. A mintegy másfél millió szabadon garázdálkodó vaddisznó azonban a sertéspestist hurcolhatja magával. Egy éven át tart majd a vérengzés.

2024. május 12. 10:31
Révész Béla Ákos
Révész Béla Ákos

A szerző a Makronóm újságírója.

Az olasz hadsereg 117 katonáját egy évig tartó különleges bevetésre küldik – határokon belül. A feladatuk az lesz, hogy a lehető legtöbb vaddisznót öljék meg a lehető legrövidebb idő alatt. A misszió része Giorgia Meloni kormányfő tervének, amelynek elsődleges célja, hogy az 1-1,5 milliós vaddisznóállomány legalább 80 százalékát elpusztítsa a következő öt esztendőben. Vagy az afrikai sertéspestist magukkal hurcoló, az emberre ártalmatlan, de a házisertésre halálos betegséget terjesztő vaddisznók, vagy a 8,2 milliárd eurós, sonka- és kolbász-előállításra szakosodott sertéságazat. 

Agyarország 

A vaddisznók régóta tombolnak Olaszországban. Nemcsak a mezőgazdasági területeket teszik tönkre, de a nagyvárosok melletti szeméttelepeket is vígan birtokba veszik, sőt: magukra a településekre is bejárnak portyázni. 

Becslések szerint 2015 és 2021 között mintegy 120 millió eurós kárt okoztak. Mindez azonban eltörpül az új veszedelem, az afrikai sertéspestis mellett, amit magukkal hurcolhatnak.  

A betegséggel az a legnagyobb probléma, hogy nincs ellene vakcina. Míg emberre nem jelent veszélyt, a házisertéseknél a halálozási arány gyakorlatilag 100 százalék, a vírus ráadásul nemcsak az állatokban marad életben, hanem tárgyakon keresztül is fertőz. A vaddisznók szuperterjesztőnek számítanak, amelyek így a lehető legnagyobb veszélyt jelentik Olaszország mintegy 8,7 millió házisertésére – és az ország húsiparára nézve.  

Hogy az ügy mennyire komoly, azt jól jelzi egy tavaly szeptemberi esemény. Akkor Lombardia tartomány északi részén ütötte fel a fejét sertéspestis, a hatóságok így 34 ezer házisertés leölését voltak kénytelenek elrendelni. Félni jobb, mint megijedni alapon azonban az elmúlt két évben több ország is korlátozta az olasz sertéshús importját – legutóbb Kanada volt az, amely betiltotta a pármai hústermékek bevitelét az országba.  

Hasztalan próbálkozás? 

A kormány már jóvá is hagyta a katonák bevetését a Vaddisznó hadműveletben. Indoklása szerint a sertéspestis nemcsak magukat a sertéstelepeket veszélyezteti, de azokból kiindulva az egész ellátási láncot is, így határozottan és keményen avatkozik közbe egy olyan egészségügyi probléma leküzdésére, amely gazdasági problémából pillanatok alatt társadalmivá nőheti ki magát.  

A környezetvédők természetesen azonnal betámadták a rendeletet, ám egyáltalán nem a vaddisznók életéért aggódtak, inkább a kormány munkáját kezdték ekézni, populistának titulálva a fegyveres erők bevetését. Az elsődleges gondjuk az volt, hogy a vaddisznóra vadászó katonák látványa bizonytalanságot és félelmet kelt majd a lakosságban, főleg a városok környékén, ahol végképp nem megszokott, hogy a hadsereg lövöldözni kezd.  

A másik kifogásuk ennél könnyebben értelmezhető: mint mondták, 

Olaszországban olyan kaotikusak a szemétlerakásra, -tárolásra és -szállításra vonatkozó szabályok, hogy az alkalmazkodóképességükről híres vaddisznókat lehetetlen lesz megállítani az utcákon és a peremkerületekben felhalmozódott hulladék miatt.

 Vagyis – mint mondják – először a szeméthelyzetet kellene rendezni, az ugyanis más megoldásokat is kínálhatna a hadsereg bevetésén kívül a vaddisznók által okozott káosz kezelésére. Meloni minderre csak legyint. Kifutottak az időből, a vadászat elkezdődik.  

*** 

Kapcsolódó:

Fotó: MTI/Vasvári Tamás 

 

 


További cikkeinket, elemzéseinket megtalálják a makronom.hu oldalon. 

 

Összesen 315 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:46
🍓 ️ ­I­­g­­a­z­i n­­­i­­­m­­f­­o­­m­­á­n­i­­­á­­­k­ 👉 𝐖­­­𝐖­𝐖­­.­𝐗­­𝟏­𝟖­.­­𝐅­­­𝐔­𝐍
Nurmi26
2024. május 13. 12:39
A csehek pár évvel ezelött igy állitották meg a sertéspestist.Gombászás közbe én is találtam elhullott vaddisznósüldőt a zala és vas megye határán lévő erdőben, amit a rókacsalád marcangolt. Nem elvetendő ötlet nálunk sem.
Kotucso
2024. május 12. 15:13
Nálunk is ideje lenne elkezdeni, és a feldolgozott húst olasz mintára árusítani.
BAJA
2024. május 12. 14:38
Nemcsak a “szemétlerakásra, -tárolásra és -szállításra vonatkozó szabályok”. A migráció meg a vörös vaddisznók kilövése is szanályozásra szorulna.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!