Kína mindent bevet az energiatermelés növelése érdekében

2023. január 26. 10:54

Peking mintegy duplájára emeli a szénerőművek energiatermelését, ugyanakkor csúcsra járat mindent a megújulók területén is. Az energiabiztonság mindenek felett! – hangzik a jelmondat.

2023. január 26. 10:54
null

Kína globálisan is kimagasló szerepet játszik a megújuló energiára való átállásban, ugyanakkor egyelőre esze ágában sincs a hagyományos energiatermelési módokat elhanyagolni. Peking már tavaly bejelentette, hogy 2023-ban a lehetőségek függvényében maximalizálni fogja szénerőműveinek kapacitását, ami azt jelenti, hogy a nagyjából 40 gigawattos termelési teljesítményt 70 fölé fogja tolni. A szándék mögött egyértelműen az energiabiztonság prioritása áll: Peking soha többé nem akarja átélni a 2021-ben bekövetkezett energiaválságot, és az abból fakadó ipari lebénulást. 

Kína nagy szennyező lesz: nem fogják siettetni a tiszta energiára való átállást

Az egyhetes kommunista pártkongresszus nyitányaként tartott kétórás beszédében Hszi azt mondta, hogy óvatosság fogja vezérelni Kína erőfeszítéseit a szén-dioxid-kibocsátás csúcspontjának elérésénél, majd végül a nullára való csökkentésénél. A korábbinál sokkal óvatosabb megfogalmazás az elmúlt években tapasztalt, nagy visszhangot kiváltó áramhiány után született, miközben a globális energiaköltségek az egekbe szöktek, ahogy Oroszország ukrajnai inváziója felborította a kereskedelmi folyamatokat.

A szándékot a bányászati adatok maximálisan támogatják: tavaly annak ellenére termelt rekordmennyiséget – 4,5 milliárd tonnát – a szénipar, hogy a Covid-járvány miatti lockdownok és munkabeszüntetések miatt visszaeséssel zárta az évet. 

A szénerőművek felpörgetése mellett ugyanakkor Peking továbbra is rekordsebességgel igyekszik kihasználni a megújuló energiára való átállást. A szénerőművek kapacitásnövelése még a nagy ugrás ellenére sem éri el azt a szintet, amelyet Peking az idén a megújulók szegmensében tervez. A napenergia területén 100 gigawattos, míg a szélenergia esetében 65 gigawattos kapacitásnöveléssel számolnak, ez pedig azt eredményezi, hogy 2023-ban a megújuló energiaforrásokból származó villamosenergia-termelés a teljes kapacitás több mint 50 százalékáért fog felelni. 

Fotó: napelemfarm Kínában (MTI/EPA/Alex Plavevski)

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!