Pillanatkép az európai országok energiazabálásáról

2022. október 18. 14:30

Európa a fosszilis energia korának végleges lezárását tűzte ki célul. Még a háború előtt. Most elég reménytelenül fest a helyzet.

2022. október 18. 14:30
null

A BP legújabb jelentésében szereplő adatokból készítették el a Statista munkatársai azt az infografikát, amely egyszerűen és érthetően mutatja meg, melyik ország jellemzően milyen típusú energiát használ Európában.

Az első pillantásra látható, hogy a szankciók által felpörgött energiaválság nem kedvezett a zöld átállás terveinek,  és a kontinens jelenleg jobban ki van szolgáltatva a fosszilis energiahordozóknak, mint valaha.

Infografika: Statista
Infografika: Statista

Ukrajna, Lengyelország, Észtország, Csehország és Bulgária alapvetően a szénenergiára támaszkodik, mellette az olaj és a földgáz alapú energiaellátás dominál a kontinensen. A szép piros terület Franciaország, ahol a szinte hagyományosnak mondható atomenergia ismét győzedelmeskedett, míg a halványzöld Dánia, amely zömében máris megújuló energiákat, többek között szélenergiát használ. A víz hasznosításában Svédország, Izland és Norvégia járnak az élen: ezekben az országokban a természeti adottságok miatt a vízenergia a nyerő, utóbbi két államban a teljes energiaellátás 60 százalékát biztosítják az erőművek. 

Az európai országok nem adták fel a 2050-es klímacélokat, de a jelenlegi térképre nézve jól látszik:

a háború egyelőre csak lassította, és nem felpörgette az átállási folyamatot.

A közelgő tél legfontosabb kérdése továbbra is az: a kormányok honnan és mennyi fosszilis energiahordozót tudnak bespájzolni, és hogyan tudják azok folyamatos pótlását megoldani. 

Fotó: MTI/EPA/Friedemann Vogel

Összesen 12 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Reszelő Aladár
2022. október 20. 18:40
Azért azt tegyük bele, hogy a fosszilisek közül messze a gáz a legtisztább energiahordozó. Mi már odáig is eljutottunk, hogy a szén kivezetése küszbön állt a Mátrai erőműben és olajszármazékot is csak autózáshoz égettünk. Geológiai-geopolitikai értelemben pedig gáz bőségesen áll van még, gazdaságosan kitermelhető, a szállítási infrastrultúra pedig kiépült a mező és a fogyasztó közt. Ha Európa a saját klímacéljaiban csak a szént és a fűtőolajat eltüntetni, már azzal rendeteget tisztult volna.
Forgalmazó
2022. október 20. 13:17
Idiota prüsszeliták!
luxusbatar
2022. október 20. 11:06
"Ukrajna, Lengyelország, Észtország, Csehország és Bulgária alapvetően a szénenergiára támaszkodik," Hohoahaoahoooooo! Németország kimaradt a felsorolásból! Direkt, vagy véletlenül?
Vasalo
2022. október 20. 10:31
Nemcsak az, de pl Csehországban 2 hatalmas atomerömü van ( Dukovany, Temelin). Az nem hiszem, hogy csak disznek vannak. Szoval megint egy churchili statisztika, tele hamis informáciokkal és ezekből osztják az észt.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!