Kínai nagykövet: Magyarország kiemelt stratégiai partner, a kínai-magyar kapcsolatok példát mutatnak

2024. április 30. 20:34

Kína arra számít, hogy Magyarország az EU soros elnökeként arra ösztönzi majd az EU-t, hogy racionálisabb és pragmatikusabb hozzáállást tanúsítson iránta.

2024. április 30. 20:34
Maráczi Tamás
Maráczi Tamás

Nyitókép: Orbán Viktor miniszterelnököt fogadja Hszi Csin-ping kínai elnök Pekingben 2023. október 17-én

--

Húsz év után újra Magyarországra látogat Kína elnöke, a május 8. és 10. közötti hivatalos látogatás – amely éppen a két ország közötti diplomáciai kapcsolatfelvétel 75. évfordulójára esik – 

történelmi látogatás lesz, új fejezetet fog nyitni a bilaterális kapcsolatokban

– közölte a magyar és kínai sajtó munkatársainak tartott sajtótájékoztatóján budapesti rezidenciáján a Kínai Népköztársaság budapesti nagykövete. 

Gong Tao szerint Kína és Magyarország „barátok”, két ország, amely a pragmatikus együttműködés kölcsönös érdekei mentén segíti egymás fejlődését, és közösen sikertörténetet írnak. Hszi Csin-ping elnök és Orbán Viktor miniszterelnök megbeszélésein szó lesz a kétoldalú politikai, gazdasági ügyeken túl nemzetközi kérdésekről is, a vizit célja erősíteni a nemzetközi együttműködést, a kínai-EU-kapcsolatokat, elősegíteni a globális békét és fejlődést.

Miért éppen Magyarország?

Lapunk kérdésére a kínai nagykövet elmondta: Magyarországgal az Orbán-kormányok alatt egy pragmatikus viszony alakult ki, amely az elmúlt években túlmutat a szokásos diplomáciai kapcsolatokon, 

2017 óta a két ország stratégiai partnerségben működik együtt, a magyar-kínai kapcsolatok „magas színvonalúak"

– ennek egyik bizonyítéka Gong Tao szerint, hogy tavaly októberben Orbán Viktor az uniós vezetők közül egyedüliként vett részt az „Egy övezet, egy út” kínai kezdeményezés pekingi fórumán. 

Ez a gazdasági-geopolitikai projekt Kína fő stratégiai terve, amely jól összeillett a magyar külgazdaság egyik stratégiájával, a keleti nyitás politikájával, a kereskedelem terén mára Kína lett Magyarország első számú kereskedelmi partnere az EU-n kívüli államok közül, míg Magyarország Kína legfontosabb gazdasági partnere a közép-kelet-európai régióban. 

A kölcsönös befektetések, a gazdasági együttműködések megteremtették annak lehetőségét, hogy 

2024-ben átmeneti jelleggel vízummentesség adnak a magyar turistáknak a Kínába történő utazásnál, 

és mára napi 20 légi járat közlekedik a két ország között.

A nagykövet elmondta azt is, hogy a kínai elnök látogatásán új bejelentések lesznek, és a kétoldalú kapcsolatokban „új konszenzust” kötnek, megerősítik a partnerséget.

Franciaország, Szerbia, Magyarország – a partnerség elemei

A Mandiner arra vonatkozó kérdésére, hogy Hszi elnök vizitjének három célállomása, Franciaország, Szerbia és Magyarország egyúttal jelzik is a kínai gazdaságdiplomácia fő csapásirányait, Gong Tao úgy válaszolt: 

olyan országokkal keresik a kapcsolatot, amelyek önállósággal rendelkeznek, ragaszkodnak függetlenségükhöz, 

és mindhárom nevezett ország ilyen. 

Franciaországgal kapcsolatosan a nagykövet elmondta: a kínai elnök oda is egy évfordulón, mégpedig a francia-kínai diplomáciai kapcsolatfelvétel 60. évfordulóján érkezik, Szerbia pedig az első európai ország, amellyel átfogó stratégiai partnerséget létesítettek. Magyarország lett a következő állam ebben a szoros együttműködésben, hazánk egyrészt jó kapcsolatokat épített ki eurázsiai országokkal, nyitott a kínai befektetések előtt és remek földrajzi elhelyezkedése van.

A két kelet-európai állam és Kína nagy közös projektje a Belgrád-Budapest vasútvonal kiépítése, amely 

az első olyan megaprojekt, ahol a kínai technológiát uniós szabályok között próbálják ki. 

A projekt bővíthető logisztikailag, hiszen a vasútvonal bevonja a vérkeringésbe Szeged városát is, ahol a BYD autógyára létesül.

Mi a kínai érdek?

Kína a többpólusú világrendben érdekelt, a verseny szabadságát és nyitott kereskedelmet favorizálja - közölte Gong Tao, aki szerint nagy kárt okoz egyes nyugati országok protekcionizmusa, „kockázatkerülése”, vagyis, hogy távol akarják tartani piacaikról a kínai árukat - példaként a kínai elektromos autók uniós korlátozását hozta fel.

Kína nyit a világ felé” – jelentette ki a nagykövet, hozzátéve, hogy az igazi „kockázatkerülés” az lenne, ha a partnerek is nyitottak lennének, vagyis teljes piaci verseny lenne, mellette pedig gazdasági együttműködés. 

„A Kínával való együttműködés nem kockázat, hanem lehetőség" - hívta fel a figyelmet, 

és szerint ezt a példát tudja felmutatni a magyar-kínai együttműködés, amely mintát adhat más uniós államoknak is arra, hogy hasonlóképpen cselekedjenek.

Magyarországnak különleges súlyt ad, hogy július elsejétől fél évig betölti majd az EU soros elnökségét, márpedig Kína hosszútávú stratégiai viszonynak tartja az EU-val való kapcsolatait, ezért a magyar elnökségtől azt várja, hogy nem ideologikus hozzáállásával 

Budapest arra ösztönzi majd az EU-t, hogy „racionálisabb és pragmatikusabb” hozzáállást tanúsítson Kína iránt

– zárta tájékoztatóját a Kínai Népköztársaság budapesti főképviselője.

 

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:50
🍓 ️ ­­I­­­g­­­a­­­z­i n­i­m­­­f­o­­m­á­­n­­i­­á­k­ 👉 𝐖­𝐖­­­𝐖­.­­­𝐗­𝟏­­­𝟖­­.­𝐅­­𝐔­𝐍
trainzforthepeople
2024. május 09. 10:01
Szeged bekötése nem volna hülyeség, mehetnének arra IC-k is jó menetidővel, ha nem volna sok más mindennek a magyar vasúti hálózatban sokkal nagyobb prioritása. Akár a V0-nak is. Sajnos a kis forgalmú vasúti mellékvonalak nagy részének befellegzett a 21. században. Amit nem szabad megépíteni, az a külön pályás reptéri vasút, mert nem csatlakozik a nagyvasúti hálózatba.
Ízisz
2024. május 09. 09:46
Z. "birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2024. május 01. 00:36 Vannak a rossz komcsik, mint Ursula, Macron, Biden, Magyar Péter, stb." Ízisz birozsletaparadicsomnemzsargamagyarorszageloremegyennemhatrafelecsakafidezsesadogtorminizsterelnokurasag 2024. május 09. 09:44 Z. Ideológia alapon nem fogsz jól lakni!!! A woke kultúra, a szabadon csonkitás lehetőségétől egészséges, jóllakott embernek érzed magadat??? Hülye elv társ, rohadt vörös paradicsom!!! 💯🖕❗
cccbasatu
2024. május 09. 09:35
Magyarország csak egy átjáróház Kínának az EU felé!Ez kizárólag Kína gazdasági érdekeit szolgálja! Szóval nekünk csak annyi hasznunk van hogy a honi kínai gyárak munkásainak bérterhei a magyar állam kasszába folynak ,mivel a Kínai cégek is adómentességet kaptak és kapnak!Szóval a magyar melós egy jogfosztott minimálisan fizetett bérrabszolga!A minap olvastam hogy egy magyar Kínai tulajdonú gyárba le gúgoltatták ,térdepeltették a magyar melósokat és úgy tartottak nekik eligazítást.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!