Elbontják az ukrán-orosz egyesülés szovjet emlékművét Kijevben

2024. április 30. 20:25

A perejaszlavi gyűlés tiszteletére készült szoborkompozíció a Népek Barátsága boltív emlékműegyüttes része volt.

2024. április 30. 20:25
null

Nyitókép: Maxym Marusenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Az emlékmű az 1654-es perejaszlavi szerződést hivatott megörökíteni a Népek Barátsága boltíve alatt, amelyet nemrég átkereszteltek az Ukrán Nép Szabadságának ívévé. A közlemény szerint a bontási munkálatok több napig is eltarthatnak, mivel a szerkezet meglehetősen masszív. 

A zaporizzsjai kozákokat ábrázoló mű húsz elemből áll, amelyek súlya körülbelül 6-7000 tonna. A kompozíció bontásának megkezdése előtt szakértők tanulmányozták a szerkezetet annak érdekében, hogy a szétszerelés során megőrizzék a műemlék integritását, és ne tegyenek kárt benne. A városvezetés közölte, hogy 

a szoboregyüttest az ukrán repülési múzeumban állítják majd ki.

A perejaszlavi szerződést 1654-ben kötötte egymással Bohdan Hmelnickij ukrán hetman és I. Alekszej orosz cár a zaporizzsjai felkelés lezárásaként. 

A szerződés értelmében az ukránok lakta területek elismerték az orosz cár fennhatóságát. 

Hmelnickij 1654. január 18-án a nyílt téren összegyűlt népi gyűlésnek szegezte a kérdést, hogy válasszanak maguknak új uralkodót. Négy közül választhattak: a török szultánt, a krími kánt, a lengyel királyt, illetve az orosz cárt. A tanács egyöntetűen Moszkva és az orosz cár mellett foglalt állást. 

A perejaszlavi gyűlés tiszteletére készült szoborkompozíció a Népek Barátsága boltív emlékműegyüttes része volt. A Szovjetunió hivatalos ideológiájában a perejaszlavi gyűlésnek kulcsszerepe volt „az ukrán népnek a testvéri orosz néppel való újraegyesítésében” – emlékeztetett az Ukrajinszka Pravda hírportál. Az emlékművet 1982-ben emelték, amikor Ukrajna a Szovjetunió tagköztársasága volt.

(MTI)

 

Összesen 54 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
sexykitty-83
2024. május 19. 04:50
🍓 ️ ­I­g­­a­z­i n­i­m­f­­­o­­­m­á­n­­i­­á­k­­­ 👉 𝐖­­­𝐖­­­𝐖­.­­𝐗­­­𝟏­𝟖­­­.­­𝐅­𝐔­𝐍
Kovács Ubul
2024. május 01. 22:17
Lakva ismeri meg az ember a másikat. "egyöntetűen Moszkva és az orosz cár mellett foglalt állást" - megvannak a fidesZesek ősei!!!
italosiparos
2024. május 01. 17:08
Most jól megkapja az a rohadék emlékmű!Pár zászlót is igazán elégethettek volna.Várom a hivatalos ukrán jelentéseket,hogy a remekbeszabott akciójuk során mekkora veszteséget szenvedtek az oroszok.
syphax-2
2024. május 01. 12:12
FASZA! ÉS EZEN ZSELÉ VAGY AKÁRHÁNY UKRÁN ELÉLVEZ...VAGY MIACSUDA?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!