Borulhat a balkáni béke is? Függetlenné válna a boszniai Szerb Köztársaság

2024. április 16. 06:09

Az ENSZ lépése boríthatja a Balkánt.

2024. április 16. 06:09

Nyitókép: ELVIS BARUKCIC / AFP

A boszniai Szerb Köztársaság megkezdi a függetlenné válás folyamatát, ha az ENSZ elfogadja a Srebrenicáról szóló határozatot – jelentette ki hétfőn Milorad Dodik, Bosznia-Hercegovina többségében szerbek lakta országrészének a vezetője. A boszniai szerb közszolgálati televízió (RTRS) beszámolója szerint Milorad Dodik hétfőn sajtótájékoztató keretében reagált arra, hogy a világszervezet egyes tagországai határozatot szeretnének megszavazni, amellyel 

július 11-ét az 1995-ös srebrenicai népirtás áldozatainak nemzetközi emléknapjává nyilvánítanák.

A határozatot az ENSZ április 17-i közgyűlésén terjesztik be, és május 2-án már szavaznának is róla. Bujar Oszmani északmacedón külügyminiszter hétfőn közölte, országa az egyik társtámogatója a dokumentumnak, amelyet eddig 17 állam is támogatásáról biztosított, egyebek mellett Szlovénia, Lichtenstein, Olaszország, Finnország, Hollandia, Albánia, Törökország, Jordánia, Malajzia, Chile és Új-Zéland.

A kelet-boszniai Srebrenica a boszniai háború idején az ENSZ védelme alatt állt. A boszniai szerb csapatok 1995. július 11-én elfoglalták a várost, és a holland ENSZ-békefenntartók tétlensége mellett mintegy nyolcezer muzulmán férfit és fiút elhurcoltak, akiket a következő napokban brutálisan meggyilkoltak. A vérengzést a hágai Nemzetközi Törvényszék több vádlott elleni ítéletében népirtásnak minősítette, a történteket a második világháború óta Európában elkövetett legszörnyűbb tömeggyilkosságnak tartják. 

A hivatalos szerb álláspont szerint borzasztó bűncselekményeket követtek el Srebrenicában, de azokat nem lehet népirtásnak minősíteni.

Szerbia 2008-ban és 2011-ben fogta el és adta ki a hágai Nemzetközi Törvényszéknek a srebrenicai mészárlás fő felelősének tekintett, háborús bűnökkel vádolt Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt és a »Balkán mészárosának« nevezett Ratko Mladic boszniai szerb hadseregparancsnokot. Mindkettejüket életfogytig tartó szabadságvesztésre ítélte a bírói testület.

Milorad Dodik szerint Srebrenica területén 1992 és 1995 között 4100 muszlim halt meg, arról viszont senki nem beszél, hogy ugyanott ugyanabban az időben 2500-3500 szerbet is megöltek. 

»A népirtás egy kitaláció, amely szét fog minket választani« 

– húzta alá. Milorad Dodik három évtizede beszél arról, hogy a boszniai Szerb Köztársaságnak függetlenné kell válnia, Bosznia-Hercegovina pedig államként működésképtelen. A boszniai szerb parlament az utóbbi években megszavazta a saját védelmi, igazságügyi és adórendszer bevezetését, valamint a szövetségi intézményrendszerből történő kilépést, ami súlyos belpolitikai válsághoz vezetett.

(MTI)
 

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
WWIII.
2024. április 16. 14:10
Az "oszd meg és uralkodj" évszázadokra visszanyúló technika. A nyugati gyarmattartóknak ősidők óta nagyon kifinomult technikájuk van, hogyan kell nemzeteket egymás ellen uszítani, konfliktusokat generálni etnikai, vallási alapon. Ez mindig működik, a cél soha nem a tartós béke. A konfliktusok soha nem önkéntes alapon érnek véget a felek között, mindig külső kényszerítő beavatkozások hatására. A konfliktus a gyarmattartó országok taktikai kívánsága szerint ezáltal csak takaréklángra kerül, ráhatással generációkra, szükség és igény szerint bármikor aktivizálható. Boszniában, úgy mint Koszovóban is most jött el az ideje a zavargások újbóli kirobbantására, a Balkáni térség destabilizálására. Így talán sikerül az egész Balkánra is kiterjedő zavargásokat generálni, egyes közép-kelet-európai térségbeli országokban a nem kívánatos kormányokat megbuktatni, leginkább Magyarországot. A balkáni a közép-kelet-európai régió a nyugati országoknak csak gazdasági gyarmatok, másod osztályú emberekkel.
Málaga21
2024. április 16. 11:48
Mesterségesen összetartott ország, nem mellesleg nyugati gyarmat. Csak idő kérdése, hogy mikor hullik szét.
nempolitizalok-0
2024. április 16. 10:24
Segítek a büdöslibsiknek. A rendfenntartó svéd kéksisakosok meglátván a szerbeket azonnal csomagoltak és elhagyták a tábort. Persze addigra szerepükben tetszelegve és a világ előtt fontoskodva iszonyatos mennyiségű adófizetői pénzeket elköltöttek. Az egészet az oroszokra kellett volna bízni és akkor népírtás sem lett volna.
contractor-2
2024. április 16. 08:32
A 1 millió fős boszniai Szerb Köztársaság teljesen életképtelen alakulat lenne. Brcko-nál ketté lenne vágva, így lenne egy keleti és egy nyugati fele is és a nyugati felén élnének sokkal többen, hátukban a muszlimokkal, előttük Horvátországgal - a nyugati rész teljesen körül lenne zárva -, amelyek közül senkinek sem a kedvencei a szerbek. Tavaly keresztül utaztam Bosznián, ami szépnek szép, csak nagyon nyomasztó, de a szerb rész az teljesen halott, depressziós vidék még azon belül is. Nem is értem, hogy Orbán mit kavar ott Dodikkal, mert abból gazdasági hasznot nem fog tudni elérni. Fizetésképtelenek, tengeri kijáratuk nincs, iparuk, mezőgazdaságuk nincs, ásványi kincseik sem. De még közvetlen vasúti összeköttetésünk sem létezik velük.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!