Annyira iszonyodik az orosz gáztól az Egyesült Királyság, hogy kipucolná Európából is

2024. február 05. 20:00

Franciaországot, Spanyolországot és Belgiumot szólítják fel az oroszokról való leválásra a britek.

2024. február 05. 20:00
SUNAK, Rishi
Kohán Mátyás
Kohán Mátyás

Csattanni fog Nagy-Britannia az európai országokkal – adja hírül a POLITICO. Claire Coutinho brit energiaügyi miniszter ugyanis arra készül, hogy a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) februári franciaországi energiaminiszteri találkozóján felszólítsa Európát:

szálljon le az orosz gázról, ezúttal az LNG-ről is.

Nagy-Britannia ugyanis már 2023 januárjában betiltotta az orosz LNG importját, ezzel Coutinho szerint „utat mutatott”. Most azonban az európai szövetségeseknek ennél is többet kell tenniük annak érdekében, hogy „jó időre kiűzzék Putyint a piacról” – így a miniszter.

Nagy-Britannia ugyanis amiatt aggódik, hogy az Európába importált orosz LNG-ből a La Manche-csatornán keresztül húzódó gázvezetékeken át Nagy-Britanniába juthatna pár molekulányi. Ezt egészen addig nem lehet kizárni, amíg Európa veszi az orosz LNG-t – márpedig veszi, 2023-ban alig csökkent az orosz LNG-import a kontinensen, Spanyolország, Franciaország és Belgium a legnagyobb vásárlók. A jelenségről lapunk is írt korábban.

Ezt is ajánljuk a témában

És bár a britek ezeket a vezetékeket jelenleg alig használják, az amerikai és norvég gázszállításokban bekövetkező esetleges fennakadások ahhoz vezethetnek,

hogy sokkal nagyobb szükség lehet a csatornán át importált vezetékes gázra – s abba bizony keveredhetnek kóbor orosz molekulák.

Iain Duncan Smith brit parlamenti képviselő, a Konzervatív Párt volt elnöke felháborodottan arról nyilatkozott a POLITICO-nak, hogy „megdöbbentő, hogy Franciaország, amely messze kevesebbet tett Ukrajna támogatásáért, mint az Egyesült Királyság és Németország, továbbra is aláássa a szankciós rendszert az orosz LNG importálásával”. A pártelnök szerint „az EU-nak rájuk kellene szólnia”.

A lap a Razom We Stand (Együtt Állunk) nevű ukránpárti NGO alapítóját, Szvitlana Romankót is megkérdezte az ügyben, aki úgy nyilatkozott: 

„rendkívül lelombozó azt látni, hogy a Belgiumhoz, Franciaországhoz vagy Spanyolországhoz hasonló európai országok továbbra is orosz LNG-re hagyatkoznak annak ellenére, hogy bőséges bizonyíték mutatja meg ennek kapcsolatát Putyin hadikasszájának feltöltésével”.

A számukra fontos olajjal kapcsolatban ugyanakkor látványosan nem jár el olyan szigorúan a brit kormány, mint a más európai országok számára fontos LNG-vel. Hétfőn számoltunk be arról a kutatásról, mely szerint a szankciókat megkerülve még mindig rengeteg orosz kőolajból finomított üzemanyag érkezik Nagy-Britanniába Indián keresztül, ahol az orosz nyersolajat lefinomítják, és indiai termékként adják tovább a belőle készült termékeket.

Ezt is ajánljuk a témában

MTI/EPA/Bloomberg pool/Chris J. Ratcliffe

Összesen 67 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Nimril
2024. február 11. 20:37
Aki ostoba, az az is marad, nem lehet rajta segíteni. Képmutató, álszent fasz az összes ilyen.
Lajoss
2024. február 07. 21:44
Miért?! Nekünk is milyen jó a méregdrága orosz gáz,amit lekötöttünk előre…😂😂😂😂
Skulo
2024. február 06. 16:49
Ő meg ne vegyen olajat.
Phm045
2024. február 06. 05:30
A mocsadék gyarmatosító gecinemzet! Elükön a szökött Indiaival.......... A legtöbb olajat ők vásárolják az oroszoktól........
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!