Franciaország durván rástartol az atomenergiára

2024. január 17. 15:17

Amíg Németország az energiafordulatot erőlteti, a franciák annál jobban az atomenergiára koncentrálnak: akár 14 új reaktort is építhetnek a következő években.

2024. január 17. 15:17
null

Új kormányjavaslat született Franciaországban arra, hogy milyen módon érjék el 2050-re a karbonsemlegességet. A megoldás a franciák számára: még több atomenergia.

Macron kormányzata eszerint újra hitet tesz a nukleáris energia mellett, hogy „ezzel biztosítsák az energiaszuverenitást”.

Mint arról a France24 ír, Franciaország a hetvenes évekbeli olajválság után állt rá nagy erőkkel az atomenergiára, 

azóta több mint ötven reaktort építettek szerte az országban.

Az elmúlt években voltak időszakok, amikor az atomenergia hosszú távú korlátozásáról, csökkentéséről beszéltek Franciaországban, de a mai energiaválságos és háborúktól sújtott korban megfordult a francia döntéshozók gondolkodása. 

Az új javaslat szerint legalább 6, de akár 14 új reaktort is építhetnek a következő években, ezzel támogatva az energiafordulatot az országban. A javaslat emellett nem is fogalmaz meg konkrét célszámokat a szél- vagy napenergia terén, pedig a korábbi tervek ilyeneket is tartalmaztak.

Környezetvédelmi aktivisták most aggódnak a francia energiapolitika fordulata miatt.

 „Ez egy szörnyű visszalépés” – fogalmazott Arnaud Gosse környezetjogász. Jules Nyssen, a francia Megújuló Energia Szövetség „csodálkozásának” adott hangot, hogy a kormány nem tűz ki célszámokat a nem nukleáris energiatermelésben.

Franciaország egyébként többek között Magyarországgal szövetségben lobbizik folyamatosan azért, hogy a nukleáris energia támogatott maradjon az Európai Unióban.

Kapcsolódó vélemény

undefined

Rajcsányi Gellért

Mandiner

Idézőjel

Amíg Németország kiszorítaná a nukleáris energiát Európából, Franciaország és szövetségesei kitartanak mellette. Egységet a sokszínűségben – az energiaügyekben is!

 

Fotó: JULIAN STRATENSCHULTE / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP

 

Összesen 43 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Ehetős Odó
2024. január 17. 19:56
Nocsak. A franciák nem hagyják meghülyíteni magukat az idióta zöldkomcsik által.
ptrfarkas43
2024. január 17. 18:50
A francia elnöki palotába bejáratos momentum véleményére lennék kíváncsi.
Hangillat
2024. január 17. 17:37
Az ultraliberalizmus szellemisége veszélyességében vetekszik a nukleáris energiával - a társutas zöldekkel lélekölő, eszméletlen eszme-plutóniummal sugározzák tele a világot. A francos franciák együtt futtatják mindkettőt. Nekünk talán a látcső hajszálkeresztjét is klerikális támadásnak veszik az atompakstalanító, sebre Timisó és ipartalanításban iparkodó zöldjei.
hátakkor
2024. január 17. 16:42
a villanyáram nem a megegyezések, hanem a fizika törvényeit követi
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!