Greta Thunberg vajon tudja? – hatalmas szén-dioxid-kibocsátással jár az ukrajnai háború

2023. december 04. 20:19

A kutatást végző csoport vezetője szerint Oroszországot akár éghajlati károk okozása miatt is felelősségre lehet vonni.

2023. december 04. 20:19

Már 150 millió tonna szén-dioxid került a levegőbe kifejezetten a háború miatt 2022 februárja óta. Ez nagyjából annyi, mint Belgium egész éves kibocsátása. Mindez egy, a dpa hírügynökség által szemlézett tanulmányból derült ki, amelyet várhatóan hétfőn tesznek közzé Dubajban, az ENSZ klímaváltozási konferenciáján – írta az Euronews.

A tanulmány szerint ennek a tetemes mennyiségű szén-dioxidnak csaknem egynegyede 

kifejezetten a katonai műveletek során került a levegőbe, 

például a csapatok által használt üzemanyagokból, 15 százalék tüzekből, 12 százalék pedig a légtérzárak miatt hosszabb útvonalra kényszerülő repülőgépekből származott.

A kutatók azt is megállapították, hogy a kibocsátások jelentős része a tönkretett infrastruktúra – példaként a felrobbantott kahovkai gátat hozták – újjáépítéséből származik. Kiemelték, hogy

 az építőipar a világon mindenhol jelentős mennyiségű üvegházhatásúgáz-kibocsátásért felelős.

„A világnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a konfliktusok  környezetre gyakorolt hatására”

Lennard De Klerk holland tudós szerint – aki a tanulmányt készítő kutatócsoportot vezette – a világnak nagyobb figyelmet kellene fordítania a fegyveres konfliktusok  környezetre gyakorolt hatására, és felhívta a figyelmet arra is, hogy az ukrajnai háborúval kapcsolatban végzett kutatások eredményeként 

Oroszországot akár éghajlati károk okozása miatt is felelősségre lehet vonni.

„Oroszországnak jóvá kell tennie az agressziót, mellyel jelentős mértékű üvegházhatású gáz került a légkörbe,  felgyorsítva ezzel a klímaváltozás negatív hatásait” – jelentette ki De Klerk.

Számítások szerint a háború az éghajlattal összefüggésben már mintegy 9,6 milliárd dollárnyi kárt okozott Ukrajnának – írta a lap.

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép illusztráció. Fotó: YASUYOSHI CHIBA / AFP

Összesen 22 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Aerion
2023. december 06. 16:50
dpisti És ki indított a háborút, szarevő putyinbérencek? -------------------------- Azok, akiknek a cselédje vagy.
Kiscsiga
2023. december 05. 14:29
Na de megint a tipikus kettős mérce, persze a Nato tankok és fegyverek CO2 szívtak be és fenyőillatú o2 gazdag friss levegőt okádtak ki magukból irakban, afgánban, sziriában és még hosszú a lista
5m007h 0p3ra70r
2023. december 05. 01:12
>>>Akitlosz 2023. december 04. 20:58 Afrikában zöld falat telepítenek fákból a Szahara szélén a sivatag visszahódítására.<<< Hát kurvára nem az a célja. A kontinensen keresztbe húzódó fásított sáv megduplázhatja a Száhel-övezetben lehulló csapadékmennyiséget, Észak-Afrika nagy részén és a Földközi-tenger térségében pedig csökkentené a nyári átlaghőmérsékletet, csakhogy a szaharai területek még forróbbá válnának. A modellszámítások szerint a Nagy Zöld Fal a Száhel-övezet nagy részén akár 1,5 Celsius-fokkal is csökkenthetné a nyári átlaghőmérsékletet. A legmelegebb területeken azonban még melegebb lenne, ezeken a helyeken 1,5 Celsius-fokos emelkedés következne be. A szimulációk szerint a Szahara zöldítésének hatására felerősödő nyugat-afrikai monszun nyugat felé tolhatja el a nagyobb légköri áramlási mintázatokat, ez pedig hatással lehet az El Niño déli oszcillációjára, egyben megváltoztathatja a trópusi ciklonok pályáit is.
mnmn
2023. december 04. 23:50
Mennyi co-t termel egy anyahajó, kinek van abból legtöbb?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!