Az ukrán kormány figyelmeztet: „Magyarország hagyjon fel a szankciók blokkolásával"

2023. november 17. 19:57

Az ukrán vezetés szerint Magyarország a bot a küllők között.

2023. november 17. 19:57
null

Az ukrán kormány figyelmezteti Magyarországot, hogy Oroszország „szövetségeseként” hagyjon fel az Európai Unió által tervezett szankciók blokkolásával. Ukrajna szerint a magyar kormány azon fáradozik, hogy megakadályozza az EU szigorúbb fellépését Oroszország inváziója ellen – írta meg a Politico.

Farid Safarov, ukrán energiaügyi miniszter-helyettes azt nyilatkozta, hogy Magyarországnak fel kell hagynia az ellenállását a 12. szankciós csomagban tervezett szigorításokkal szemben, amelyekről jelenleg is tárgyalások folynak Brüsszelben.

Safarov szerint azzal, hogy Magyarország nem hajlandó támogatni az új uniós korlátozásokat az orosz olaj-, gáz- és atomenergia-export terén, 

közvetetten a Kreml imperializmusát támogatja.

Az ukrán tisztviselő hangsúlyozza, hogy az orosz imperialista törekvések valószínűleg nemcsak Ukrajnára, hanem Magyarországra is kiterjednek majd, és a moszkvai energiaforrásoktól való függés Magyarország számára is biztonsági kockázatot jelent.

Putyin-függőség

Safarov továbbá rámutatott, hogy az EU energiaügyi biztosa, Kadri Simson is figyelmeztette a közelmúltban Magyarországot a „Putyin-függőséggel” járó veszélyekre, és arra, hogy ez a jó kapcsolat lehetőséget ad Oroszországnak az európai piac további manipulálására. 

A lap szerint Kijev és az EU tehát egyaránt arra sürgeti Magyarországot, hogy változtassa meg az energiapolitikáját, és szakítson az orosz energiafüggőséggel. 

Az ukrán tisztviselő követelte, hogy az EU hozzon szankciókat az orosz nukleáris szektor ellen, de rámutatott, hogy az EU eddig ezt vonakodott megtenni.

A Politico szerint a magyar kormány azonban továbbra is Oroszország szövetségese marad az energia terén, és Orbán Viktor miniszterelnök azt jelentette ki, hogy megvétózza bármilyen nukleáris szankciót.

***

Nyitókép: Andrei Pugnovschi/Bloomberg via Getty Images

 

Összesen 149 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Interista
2023. november 20. 07:43
Pusztuljon ki a vérvörös fa..ba ez az ukrán náci, agyhalott , birka vezetés . Akkor majd eljön a béke is .
Paróczai László
2023. november 18. 13:06
Hoppá: Lassan meg is támadnak, mert mi csak az érdekeinket védjük, vagyis a magyarokét? Eddig is csak adtunk, Brüsszel sokkal tartozik Ukrajna nem UNIÓS-tag, Ő akar dirigálni, fenyegetőzik először a korrupt saját seggüket törölje meg . Ehhez a háború kitöréséhez nem mi kellettünk, ezt ők csinálták! Már így is sok olyan Ukrán van az országban, hogy egy kanál vízben is meg fojtana bennünket!
B_kanya
2023. november 18. 11:36
"julius68-2 2023. november 18. 00:53 Szarban vannak és nagy a pofájuk, mekkora lesz akkor, ha kivergődnek belőle." HA kivergődnek. Nem "amikor", hanem "HA".
lyon-v-2
2023. november 18. 10:57
Érthetetlen, értelmetlen.... közük pedig semmi.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!