Osztrák kancellár: Egyelőre nincs alternatívája az orosz gáznak

2023. szeptember 05. 17:16

Ausztria próbál diverzifikálni, de 60 százalékban még mindig orosz gáztól függ – fogalmazott Karl Nehammer.

2023. szeptember 05. 17:16
null

Az ORF osztrák televíziónak adott hétfőn interjút Karl Nehammer, a beszélgetésben többek között szóba került az energiapolitika is. Az osztrák kancellár úgy érvelt, hogy „az orosz gáz önmagában nem olcsóbb, mint bármely más”, azonban a vezetékrendszer európai elrendezése azt jelenti, hogy az orosz üzemanyag évtizedek óta uralja a kelet- és közép-európai energiapiacokat.

A műsorban elhangzott: Ausztria 60 százalékban továbbra is orosz gázra támaszkodik.

A kancellár szerint bár Ausztria egy napon nélkülözheti az orosz gázt, de ez rövid távon nem valószínű. Bécs egyelőre továbbra is Moszkvától vásárol üzemanyagot, mivel a közvetlen prioritás az, hogy átvészelje a következő telet anélkül, hogy eldöntené, ki kapja az energiát – a háztartások vagy az ipar – mondta. Nehammer rámutatott: 

Ausztria legnagyobb gázszolgáltatója, az OMV 2040-ig szóló szerződéseket kötött a Gazprommal, és nem léphet ki ezekből egy tollvonással.

A kancellár biztosította a nézőket, hogy kormánya már tavaly elkezdett felkészülni a kedvezőtlen forgatókönyvekre, amelynek első lépése az volt, hogy építettek egy „stratégiai tartalékot”. Elmondta, hogy a tárolt gáz nagy része nem orosz, és kifejtette, hogy Ausztria „új utakat talált” az üzemanyag beszerzésére, ami lehetővé teszi, hogy „függetlenebbé váljon” az orosz Gazprom többségi állami tulajdonban lévő gázóriástól. Azt is elárulta, hogy Ausztria bővíti a szomszédos Németországgal és Olaszországgal összekötő vezetékeket, abban a reményben, hogy alternatív gázforrásokat talál. Nehammer Horvátországot is megemlítette, mint másik partnert ebben a tekintetben.

Nyitókép: MTI/EPA/Anatolij Malcev

 

Összesen 20 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Oldalkosár
2023. szeptember 06. 00:55
Az nem létezik. Claudius kishuszár megírta, hogy már mindenki levált rajtunk kívül. :P
pandalala
2023. szeptember 05. 22:38
Ez nem igaz. Fonderlány is megmondta!! :-DD
Zolotarjov
2023. szeptember 05. 21:13
Amikor rátok vigyorog a valóság..:)
mondeos
2023. szeptember 05. 20:20
Hol vannak a máskor oly' gyors és véres szájú ballibsi kommenthuszárjaink?
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!