Ukrajna elzárná az orosz gáz útját Európába

2023. június 23. 06:57

Magyarország ellátása nincs veszélyben, Ausztria és Szlovákia viszont bajba kerülhet.

2023. június 23. 06:57
null

A Financial Timesnak adott interjújában Herman Galuscsenko ukrán engergiaügyi miniszter úgy nyilatkozott, hogy „kicsi az esélye” annak, hogy Kijev és Moszkva megállapodjon a 2019-ben aláírt ötéves tranzitszerződés megújításáról – annak ellenére, hogy az Ukrajnán keresztül vezető útvonal Európa teljes gázimportjának közel 5 százalékát adja.

„Tényleg nem tudom elképzelni, hogyan lehetne kétoldalúan megoldani” – mondta Galuscsenko arra a kérdésre, hogy Ukrajna hajlandó lenne-e újratárgyalni a megállapodást Moszkvával. „Elmondhatom, hogy

– tette hozzá.

Magyarországnak viszont nincs félnivalója az ukrán döntés miatt, hiszen hazánkba 2021 óta nem Ukrajnán, hanem Szerbia felől a Török-áramlaton keresztül jut el a Gazpromtól vásárolt földgáz. 

Nincs ilyen jó helyzetben viszont Ausztria és Szlovákia. Az ICIS energetikai tanácsadó cég adatai szerint Ausztria gázimportjának mintegy felét az Ukrajnán keresztül érkező gáz tette ki májusban, míg Szlovákiában ez az adat 95 százalék volt.

Az ukrán energetikai miniszter szerint „Európa viszonylag felkészült” az Ukrajnánk keresztüli gázszállítás további csökkenésére.

Az Európai Bizottság nem kívánt nyilatkozni arról, hogy megpróbál-e tárgyalásokat kezdeményezni Oroszországgal a szerződés megújításáról – írta a lap. 

A Financial Times szerint a globális gázpiacok szűkössége miatt a szállítás akár csak kis százalékának kiesése is növelheti az árakat az egész kontinensen.

***

 

Nyitókép: Odd ANDERSEN / AFP

 

Összesen 155 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
alenka
2023. július 11. 01:09
Gáz volt,van,lesz....Ukrajna meg pusztul....ezt érdemli...
Martell 2
2023. június 23. 21:50
Zárják csak le a vezetéket, szopjanak a hülye szlovákok és osztrákok, ha már úgy szeretik a köcsög ukránokat.
toyoda
2023. június 23. 20:27
Helyes zárják el. Mostmár baszogassák az osztrákokat. Megnézzük mo jön ki belőle! Elmebeteg ukránok. Ilyen fasszopó marhákat mint ezek, nem baszott az ég.
Hunmagyar
2023. június 23. 17:12
A nácik védik a demokráciát, aminek eredménye európában a gázhiány és az inflació. Azt a demokráciát védik ahol, ha nem azt mondod, amit diktálnak akkor antidemokratikus vagy és betiltanak vagy kirúgnak. Ezt mifelénk diktatúranak hívják.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!