A hirosimai atomtámadás túlélői dühösek a G7-nyilatkozat miatt

2023. május 21. 19:58

Az egyik japán szervezet szerint a G7-csúcs elvette az emberektől a nukleáris leszerelés reményét.

2023. május 21. 19:58
null

A hirosimai atomtámadás túlélői közül sokan dühösek és csalódottak a világ legfejlettebb országait tömörítő szervezet, a G7 vasárnapi zárónyilatkozata miatt, amelyben a szervezethez tartozó országok vezetői kiállnak az elrettentő célú nukleáris fegyverek hadrendben tartása mellett, és

egy szót sem ejtettek a nukleáris fegyverek gyártását és birtoklását tiltó ENSZ-egyezményről.

Kisida Fumio japán miniszterelnök az 1945. augusztus 6-án ledobott amerikai atombomba által földig rombolt nyugat-japán városban rendezett csúcstalálkozót egy olyan lehetőségnek nevezte, amely az atomfegyverek nélküli világ előmozdítását szolgálhatja.    

„Isten elleni vétek”

A második világháború végén még csak 13 éves, és ma már Kanadában élő, jelenleg 91 éves Setsuko Thurlow vasárnap este hatalmas kudarcnak nevezte a G7-ek háromnapos csúcstalálkozóját, és

nevezte a még péntek este kiadott, a nukleáris leszerelés fontosságáról szóló hirosimai G7-zárónyilatkozatot.  Az atom- és hidrogénbomba-támadások áldozatainak szervezeteit tömörítő japán ernyőszervezet szerint a G7-csúcs elvette az emberektől a nukleáris leszerelés reményét, és ehelyett olyan értekezletté vált, amely háborút szít azzal, hogy a nukleáris elrettentést és a nukleáris védőernyő nyújtotta biztonságot támogatja.  

– fogalmazott Dzsiro Hamaszumi, a japán ernyőszervezet főtitkárhelyettese egy online sajtótájékoztatón.    

(MTI)

Nyitófotó: korai atombomba-kísérlet (Wikipedia, Library of Congress)

Összesen 98 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
zoim
2023. május 22. 19:10
Ettől a témától függetlenül, Japán az agresszív, imperialista amerikai politika támogatója. Nagy Amerika-barátok, annak ellenére hogy az USA az atombombákkal japán civilek tömegeit ölte meg, és a világháborúban a legádázabb ellenség volt. Ellenségből lesz a legjobb barát??? Aki lator államot támogat, maga is lator.
pipa89
2023. május 22. 06:44
Na, akkor most álljunk meg 1 szóra! Hirosimába tenni a G7-et, nukleáris fegyverek létjogosultságáról beszélni! Basszus, nem tudom hol éltem az elmúlt 50 évben! Valami burokban, hogy nem tudtam értelmezni a világot reálisan! JAPÁN ÉPPOLYAN GYARMAT, MINT NÉMETORSZÁG! JÓ NAGY SZARBAN VAGYUNK!
SandorL
2023. május 21. 22:19
A legnagyobb nemzetkozi pofatlansag, hogy ennyi ev utan is az usa odamegy es megmondja, hogy merre van eszak! Az lenne a minimum, hogy tavalmarad minden Hirosima-i osszejoveteltol.
Csakislovacska
2023. május 21. 22:11
Szinte hihetetlen hogy az emberi történelem a 21.századra sem lett képes meghaladni a háborúk és a háborúzás tényét. Nem tudtunk kitalálni valamit,ami ennél jobb,megmentené az emberek életét,elkerülné a szenvedést és mérhetetlen jólétet hozna egyszerűen azért mert a pusztítást kizárja?! És nemcsak hihetetlen hanem elsősorban SZÉGYEN az egész emberiségre nézve.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!