Newsweek: megállíthatatlanul halad előre a Wagner csoport Bahmutban

2023. március 29. 15:44

Több forrás szerint is elfoglaltak egy ipari komplexumot, ahová ukrán katonák szorultak be.

2023. március 29. 15:44
null

A Wagner katonai magáncég csapatai feltehetően elfoglalták a Bahmut északi részén található ipari komplexumot, miközben folyamatosan haladnak előre a hónapok óta tartó heves harcok közepette – írja szerdai cikkében a Newsweek.

A lap szerint Kreml-közeli sajtóorgánumok március közepén arról számoltak be, hogy az ukrán katonák csapdába estek az Artyomovszki (Bahmut orosz neve) Fémfeldolgozó Üzem (AZOM) zónájában található Vosztokmash épületének folyosóin.

Orosz katonai bloggerek, akik a teljes háborúról tudósítanak, kedden közölték, hogy a Wagner-harcosok elfoglalták a komplexumot.

A csapatok célja az volt, hogy ne maradjon a területen ukrán haderő.

Az Institute for the Study of War (ISW) szerint a hírek egybevágnak azzal, hogy az orosz-barát újságírók könnyedén mozognak a komplexum környékén, ami azt jelenti, hogy az intézménynek valóban a Wagner irányítása alatt kell állnia. Az ISW szerint a zsoldosok valószínűleg megszilárdítják fölényüket a város északi részén és közepén, majd a városközpont felé nyomulnak, és kiterjesztik az ellenőrzési zónát nyugat felé.

Más orosz katonai bloggerek ugyanakkor kedden azt nyilatkozták, hogy a Wagner-harcosok közelebb jutottak Bahmut városközpontjához, és átvették az irányítást a városi piac felett. Ezeket az állításokat geolokációs meghatározások is alátámasztották. Az amerikai thinktank szerint az oroszok 5 százalékkal növelték területeiket Bahmutban az elmúlt egy héten, és jelenleg a város mintegy kétharmadát (65 százalékát) birtokolják.

***

***

Nyitókép: Pavlo Bahmut / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 108 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
masikhozzaszolo
2023. március 29. 19:01
Kérdezi valaki: /Ennek most te örülsz vagy sem?/ Én nem örülök. Örülni annak örülnék, ha a magyarokat sehol se csesztetnék. Ukrajnában se, az EU se, a svéd se a finn se, a német se. És ha teljesen ugyanolyan helyzetben levő, éppen Ukrajnában élő orosszal történik a cseszegetés, akkor karba tett kézzel nézem, ha az orosz szomszéd szintén cseszteti az ukránt. A határ dolgokat senki ne hozza fel, határon túlról csesztet bennünket EU, USA stb.
OberEnnsinnen
2023. március 29. 18:54
Túl bonyolult nekem ez az egész "háború", bár minden elesettet - őszintén - sajnálok, és legalább ennyire a kettős állampolgár ukrán "vezetők" kezétől szerencsétlenné tett ukrán asszonyokat, gyerekeket, és a becsületes férfiakat, (akikből Ukrajnában nagy valószínűséggel igen kevés egzisztál).
Kivűlálló
2023. március 29. 18:35
Szépmunka! Csak így tovább!
alkaloidablog
2023. március 29. 18:30
"...Artyomovszki (Bahmut orosz neve)..." Ebben ugye az a vicc, hogy a városnak nincs is ukrán neve. Ugyanis Bahmut az eredeti orosz neve, Artyomovszk a kommunista időszakban volt (egy komcsiról elnevezve) és amikor ezt eltörölték az ukránok inkább visszaadták az eredeti orosz nevét, mintsemhogy egy harmadik, immár fantázia nevet találjanak ki.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!