Az ENSZ Biztonsági Tanácsa rendkívüli ülést hívott össze péntekre

2022. november 03. 20:10

A döntést az indokolja, hogy Észak-Korea újabb rakétákkal kísérletezett, többek között egy interkontinentális ballisztikus rakétával.

2022. november 03. 20:10
null

Észak-Korea csütörtökön újabb fegyverkísérletek sorozatát hajtotta végre, a nap folyamán összesen hat rakétát bocsátott fel, elsőként egy interkontinentális ballisztikus rakétát, ami miatt a japán kormány evakuálási riasztást adott ki, és ideiglenesen leállította a vonatok közlekedését. Az ENSZ Biztonsági Tanácsa (BT) több nyugati állam kezdeményezésére rendkívüli ülést hívott össze péntekre.

A rakétakísérletek tovább fokozták a feszültséget a régióban. A csütörtöki kísérletek előtt egy nappal Phenjan több mint 20 rakétát bocsátott fel, ez a legtöbb, amit valaha egyetlen nap alatt indított. A dél-koreai vezérkar közölte, hogy észlelte, amint Észak-Korea a főváros,

Phenjan közelében lévő területről egy interkontinentális ballisztikus rakétát, majd egy órával később a közeli Kaecson városból két rövid hatótávolságú rakétát indított.

  A nagyobb hatótávolságú rakétát a jelek szerint nagy szögben indították, valószínűleg azért, hogy elkerüljék a szomszédok területére való belépést. A dél-koreai hadsereg szerint a rakéta elérte a maximális magasságot, amely 1920 kilométer volt, és mintegy 760 kilométert tett meg. Az nem derült ki, hogy a kísérlet mennyire volt sikeres.    

Japánban is megijedtek 

Hamada Jaszukazu japán védelmi miniszter hasonló repülési adatokat közölt, de azt mondta, hogy a hadsereg elvesztette a fegyver nyomát, miután az eltűnt a Koreai-félsziget és Japán közötti vizek fölött. A japán kormány kezdetben attól tartott, hogy ez a rakéta az ország északi területe fölött halad el, de később Tokió korrigálta értékelését. Kisida Fumio japán miniszterelnök hivatala televízión, rádión, mobiltelefonon és nyilvános hangszórókon keresztül riasztásokat küldött az északi Mijagi, Jamagata és Niigata prefektúrák lakosainak, arra utasítva őket, hogy menjenek óvóhelyekre.    

Nem érkezett jelentés károkról vagy sérültekről azokról a területekről, ahol a riasztást kiadták. Az említett régiókban a rakétariasztást követően ideiglenesen felfüggesztették a gyorsvonatok közlekedését, majd rövidesen újraindították azt. Jun Szok Jol dél-koreai elnök hivatala közölte, hogy

Dél-Korea határozatlan időre meghosszabbítja az Egyesült Államokkal közös hadgyakorlatokat

– amely pénteken ért volna véget -, válaszul Észak-Korea fokozódó kísérleti tevékenységére. Az elnök úgy vélte, Phenjan újabb lépése csak tovább mélyíti Észak-Korea nemzetközi elszigeteltségét és további gazdasági sokkot okoz az ország népének.    

Több ország, köztük az Egyesült Államok, Franciaország és Nagy-Britannia is az ENSZ BT rendkívüli ülésének összehívását indítványozta, erre várhatóan pénteken fog sor kerülni. Ahogy január óta több alkalommal, Washington ezúttal is hangsúlyozta, hogy az újabb rakétakísérlettel Észak-Korea „egyértelműen megsérti az ENSZ BT határozataiban foglaltakat”, melyek megtiltják, hogy az ország bármilyen hatótávolságú ballisztikus rakétát teszteljen. Az MSNBC amerikai hírtelevíziónak adott interjújában Linda Thomas-Greenfield, az Egyesült Államok ENSZ-nagykövete ugyancsak aláhúzta, hogy elítélik Phenjan tevékenységét.

(MTI)

Nyitókép:MTI/EPA/KCNA

Összesen 26 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Házam Hazája
2022. november 03. 22:45
De melyik péntekre? Black Freeday-re?
123321
2022. november 03. 21:41
"A döntést az indokolja, hogy Észak-Korea újabb rakétákkal kísérletezett" mindig ezt csinálja. De nyilván most még egy frontot kell nyitni. Szemétláda gyilkos usákok.
sersem4
2022. november 03. 21:35
Kimnek új fodrásza van. Gondolom a régebbit kivégezték, teljesen megérdemelten, tegyük hozzá.
Akitlosz
2022. november 03. 21:34
1920 kilométeres magasságot ért el? 120 km-nél kezdődik a világűr. 1920 km-es magasságban Föld körüli pályára állt volna. Már megint csak egy diákmunkás írta a cikket vagy egy Fidesz rokon, az MTI-nél hozzáértő szakemberek nem dolgoznak.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!