Rezsiválság: végre nemcsak bezárásról, hanem újranyitásról is szólnak a hírek

2023. január 05. 15:21

Az óév végén megjelent, új távhőrendelet a felére csökkentette az önkormányzati intézmények távhőköltségét, bár az még így is jócskán több a „békebeli” árnál. A módosítás első nyertese a székesfehérvári Vörösmarty Színház, amelyet így a tervezettnél hamarabb tudnak újranyitni.

2023. január 05. 15:21
null

Ősz elején, még a fűtési szezon kezdete előtt szinte óránként jelentek meg hírek arról, hogy az elszabadult energiaárak miatt mely intézmények ajtajára kell ideiglenesen lakatot tenni. Egy múlt év végi kormányrendelet azonban némi reményt adott arra, hogy a tervezettnél hamarabb újranyithassanak a bezárt épületek. 

Megfeleződő tarifák

A szankciós energiaválság, az energiahordozók drasztikus árnövekedése jelentős többletterhet rótt a távhőt igénybe vevő intézményekre, vállalatokra, egy rendeletmódosításnak köszönhetően azonban a nem lakossági fogyasztók 2023-ban olcsóbban vehetik igénybe a távhőszolgáltatást – közölte még szilveszter előtt három nappal az Energiaügyi Minisztérium, amelynek döntése értelmében az új díjak három negyedéven át maradnak érvényben, január elsejétől szeptember végéig nem változnak. Így a földgázalapú távhőszolgáltatóknál a különböző tarifák a legtöbb településen csaknem megfeleződhetnek.

Székesfehérváron már ki is számolták, mennyi az annyi

Az új rendelet értelmében körülbelül 50 százalékkal, 25 586 forint/gigajoule-ra csökkent a távhő ára a székesfehérvári önkormányzati intézmények és épületek számára január 1-jétől – számolt be a város költségvetésének előkészítése szempontjából nagy horderejű hírről Cser-Palkovics András

A polgármester kiemelte, hogy ennek eredményeképpen a Vörösmarty Színházat a tervezettnél korábban, már március 1-jén újranyithatják.

Azt persze Cser-Palkovics sem rejtette véka alá, hogy ez a tarifa még mindig jóval magasabb a korábbi, „békebeli” árakhoz képest, amikor 4400 forint/gigajoule áron tudták fűteni az önkormányzati épületeket. Ám míg a 2022 végén tapasztalt 50 890 forintos ár több mint tízszeres költségnövekedést jelentett, addig ez most valamelyest konszolidálódik, s „csak” ötszörös költséggel kell számolni ez év őszéig.

Spórolniuk is kellett

A polgármester felidézte, hogy az energiaválság előtti árakon nagyságrendileg 170 millió forintba került a székesfehérvári önkormányzat távhős épületeinek a fűtése. Ez a 2022-es, brutálisan megdrágult tarifákkal számolva 1,2-1,3 milliárd forintra nőtt volna, ha a teljes fűtési szezonban ezzel az árral, változatlanul üzemeltek volna. „Ebből 300-350 milliót tudtunk volna faragni a masszív takarékoskodási intézkedésekkel” – jegyezte meg a fideszes politikus, hozzátéve, hogy az előző év októberéről és novemberéről már konkrét adataik is vannak arról, mennyit sikerült megspórolniuk. Eszerint a bár kellemetlen, de hatásos intézkedésekkel több mint 50 százalékos csökkenést értek el az önkormányzati létesítmények energiafelhasználásában.

Nem csak a színház

A székesfehérváriak a napokban nem csak a színházukról kaptak jó hírt. A tavalyi postabezárási hullám után folytatott tárgyalások eredményeként az új évben újranyitott 45 posta között három székesfehérvári is van, így a városban öt helyett csak két postahivatalra kellett átmenetileg lakatot tenni.

Rezsitámogatás az önkormányzatoknak

Az önkormányzatoknak nemcsak a távhőrendelet-módosítás jött jókor, hanem a kormány által a tízezer főnél nagyobb településeknek megítélt rezsitámogatás is.

A 44 milliárd forintos pénzesőben nemcsak kormánypárti, hanem számos ellenzéki település is részesült, ami nem kis felfordulást okozott a baloldalon.

A DK-s vezetésű budapesti kerületek közül például csak a Niedermüller Péter vezette VII. kerület jutott pénzhez. Kiss László, Óbuda szintén Gyurcsány-párti polgármestere ki is osztotta azokat a baloldali kollégáit, akik szerinte „megcsókolják a morzsákat dobáló kezet”. A kormányzati kommunikáció szerint ennél prózaibb a helyzet: egész egyszerűen azok kaptak a pénzből, akik részt vettek a tárgyalásokon. 

Beszólt a DK-s polgármester ellenzéki társainak, mert „megcsókolják a morzsákat dobáló kezet"

„Őszintén meglep, hogy szép számmal vannak közülünk, akik bedőlnek ennek és megcsókolják a morzsákat dobáló kezet. Lelkük rajta" - közösségi oldalán Kiss László. A DK-s polgármester arra reagált, hogy megjelent a 2023-as költségvetés módosításában egy melléklet, amely szerint állami kompenzációt a megnövekedett rezsiköltségek miatt az önkormányzatok.

S hogy a támogatásnak milyen nagy jelentősége van egy-egy város életében, jól mutatja Csach Gábor balassagyarmati polgármester bejegyzése: „Balassagyarmat önkormányzata 212,4 millió forintot kapott. Novemberben egyhangú döntéssel hoztuk meg energiatakarékossági testületi döntésünket, Balla György miniszteri biztossal pedig sikeresen tárgyaltam december elején. Ha az idei tél nem lesz rendkívül hideg, és a háborús válság sem okoz váratlan gazdasági helyzetet, akkor az idei városi rezsi okosan és takarékosan kigazdálkodható lesz, tehát (egyelőre) nincs szükség további szigorításra”

Nyitókép: MTI/Róka László

Összesen 24 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Namond
2023. január 05. 21:37
25 586 forint/gigajoul azaz 25,586 forint/MJ (4400 forint/gigajoule azaz 4,4 forint/MJ volt 2022 augusztusig) Lakossági gázár nettó rezsitámogatott 2,26 Ft/MJ versenypiacot tükröző gázár 2022. 09.30-ig 16,9 Ft/MJ 2022.10.01-től 17,324 Ft/MJ A2 Nem lakossági felhasználók un mikrovállalkozások, nettó I. árkategória 3,009 Ft/MJ A2 Nem lakossági felhasználó vállalkozások 1 489 m3/év/összes fogyasztás felett, nettó Hirdetményi ár 17,324 Ft/MJ ( A nem lakossági felhasználók egyedi engedéllyel kevesebbet is fizethetnek.) A rezsidémon elszabadulása mintha az orbánkormányt az Orbáni kommunikációs elhallgatás - ami fél hazugság, vagy talán egész - Mont Blanc-jára jutatta volna, vagy nem? TTF hollandiai, de amcsi tulajdonú gáztőzsde piaci ár 2022.október - 2023 január között A gázár 70-80 euró/MWh Ha 1 MWh=3600 MJ, akkor a gázár, 1, 9-2,2 eurócent/MJ. Ha 1 euró 400 Ft-ba kerül, akkor ez az ár, 8-9 Ft/MJ.
fatman
2023. január 05. 16:50
nem a színház meg a posta lenne a lényeg, inkább az iskolákban kellene legalább 20 fok a 18 helyett, meg a vállalkozásokat kellene megmenteni a csődtől...
18.0 fok
2023. január 05. 16:22
bezárások? milyen bezárások? semmiféle bezárásokról nem lehetett itt olvasni a mandineren. ez nyilván csak fake news.
Jajdejónekünk
2023. január 05. 15:54
Zárja be, de ne úgy. Úgyis jönnek a nyavajgók, hogy rosszul/rosszkor/rossz helyen stb. nyitottak ki, bezzeg Romániában, és különben ez is lopás, tudjátok, a szokásos. Nem kell velük foglalkozni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!