Mesterséges emberi embriókkal oldanák meg a szervdonor-válságot a tudósok

2022. augusztus 23. 16:10

Az új módszer egy nap lehetővé teheti számunkra, hogy mesterséges embriók segítségével szerveket neveljünk.

2022. augusztus 23. 16:10
null

Az IFLScience felidézte, hogy évekkel korábban tudósok már sikeresen neveltek ki egérembriókat Petri-csészében őssejtek segítségével: azaz az embriók létrehozásához se petesejt, se hímivarsejt nem volt szükséges. A kutatók nemrégiben pedig újabb áttörést érek el: ezekhez a modellekhez már anyaméhre sincs szükségük.

Az izraeli Rehovotban található Weizmann Tudományos Intézet megtalálta annak is a módját, hogy több napig életben tartsa ezeket az embriókat. Egy óriáskerékhez hasonló inkubátorban úgy forgatják ezeket a modelleket, hogy azok nagyjából rizsszem méretűre megnőnek és már dobogó szívvel rendelkeznek – ismertették.

– nyilatkozta Jacob Hanna professzor, a Weizmann Molekuláris Genetikai Tanszékének munkatársa az IFLScience-nek. Hozzátette: „eddig a legtöbb tanulmányban a speciális sejteket gyakran nehéz volt előállítani, vagy rendellenesek voltak. Ezeket az akadályokat úgy sikerült leküzdenünk, hogy felszabadítottuk az őssejtekben kódolt úgynevezett önszerveződő potenciált”.

A cikkben kitértek arra is, hogy már arra törekednek a szakemberek, hogy az egérkísérletet emberi embriókkal is megismételjék.

Ha sikerül, akkor a mesterséges emberi embriókat szervek növesztésére lehetne felhasználni.

A kutatók azzal érvelnek, hogy ezzel megoldható lenne a világon a szervdonor-válság – hangsúlyozta a portál.

Jacob Hanna szerint a kísérletek során olyan embriókat hozhatnak majd létre, amilyenek egy terhesség 40-50. napjában lennének, belőlük pedig ki lehetne nyerni a szükséges sejteket a szervek növesztéséhez.

Bár az ötlet már-már sci-fibe illően hangzik, „valójában komoly szükség lenne arra, hogy megoldják a kutatók a szervdonor-válságot a világon”. Csak az Egyesült Államokban 106 ezer ember vár transzplantációra, és naponta átlagosan 17 ember hal meg azért, mert nem jut időben megfelelő szervhez – írta az IFLScience.

Nyitókép illusztráció. Fotó: Pixabay

Összesen 39 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kolozsv
2022. szeptember 14. 17:56
Legyetek átkozottak.
kata56
2022. augusztus 24. 09:19
8 éve nem került rád a sor..hogy lehet ez??
fogas paduc
2022. augusztus 24. 08:32
" Felhőatlasz"
Reszelő Aladár
2022. augusztus 24. 08:12
És akkor gondolom a 60. napon abortálják az embriót. Értem én, hogy egy emberből kivett őssejtek bikáztak be embrióvá, de azért mégis. Aki éltet teremt a tudomány segítségével, az felelősséggel is tartozik érte. Ez nem a jobbik lelke, amit szabadon lehet adni és elvenni.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!