Nincs klímasemlegesség atomenergia nélkül

2023. augusztus 24. 10:52

Sokan kételkednek abban, hogy megvalósíthatók az EU által 2050-re kitűzött klímasemlegességi célok. Egy uniós megrendelésre készült tanulmány egyértelművé teszi, hogy a közösség energiapolitikája téves, a teljes energiaszükséglet szél- és napenergiával való kielégítése megvalósíthatatlan.

2023. augusztus 24. 10:52
Cooling,Towers,Of,A,Nuclear,Power,Plant
Lóránt Károly

Az Európai Parlamentben az Európai Konzervatívok és Reformisták (ECR), illetve az Újítsuk Meg Európát képviselőcsoport megrendelt egy tanulmányt, amelynek a szerzői a Road to EU Climate Neutrality by 2050 (a 2050-re klímasemleges EU-hoz vezető út) címet adták. A vizsgálat folyamán két államra, Hollandiára és Csehországra konkrét számításokat végeztek, hogy mi történne, ha a 2050-ben jelentkező energiaigényüket teljes egészében szél- és napenergiával, illetve atomenergiával elégítenék ki. Más kérdések mellett két fő jellemzőt számítottak ki mindkét országra, az egyik az erőművek által elfoglalt terület, a másik az energia költsége. Konkrét példákat mutattak be a felmerülő költségek összetevőire – hogy miképp érinti a megújulók arányának változása a ráfordításokat –, valamint az egyes megoldások előnyeire és hátrányaira.

Óriási területi igény

A számításaik azt mutatják, hogy a jelentős területi igények miatt a klímasemlegesség szél- és naperőművekkel való megoldása megvalósíthatatlan. Hollandia esetében a 2050-ben szükséges 3000 petajoule (1 petajoule = 1 billiárd joule) energia nap- és szélerőművekkel való megtermeléséhez, a kalkuláció bizonytalanságát beszámítva, 24–68 ezer négyzetkilométernyi terület kell, ami az ország 42 ezer négyzetkilométerének minimum a bő fele, de akár a másfélszerese is lehet. Az ugyanezt az energiaigényt kielégítő atomerőmű viszont mindössze 120 négyzetkilométert igényelne. Csehországnak 2050-ben 1800 petajoule energiára lesz szüksége, amelynek a megtermeléséhez 15–44 ezer négyzetkilométer szükséges, ami az ország 79 ezer négyzetkilométeres területének a 19–55 százaléka. Az ugyanezt az energiaigényt kielégítő atomerőmű 269 négyzetkilométert igényelne.

Ez a tartalom csak előfizetők részére elérhető.
Már előfizetőnk?

Összesen 3 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Uztu
2023. augusztus 26. 23:06
Ad1) Nincs olyan, hogy klímasemlegesség Ad2) CO2 növénykaja, segít azok növekedésében, de a tények ne zavarjanak senkit Méghogy a kormány nem nyomja a nyugati sületlenséget
I feel the earth move under my feet
2023. augusztus 24. 13:11
Teller Ede rég mengmondta.. jeletős technológiai-gazdasági-tudományos szintlépés addig nem fog bekövetkezni, amíg széles körben át nem állunk a nukleáris energiára. PONT. A faszt rágják még mindig a tudatlan mozgalmár politikusok a gittet? Nincsenek alkalmas eszközeink, hogy az amúgy tényleg bőséges napenergiát kiaknázzuk.
survivor
2023. augusztus 24. 12:11
Eddig is gyanítottuk.... Nincsen annyi föld a Földön , ahol elférnének.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!