Hatalmas demonstráció készül Brüsszel megszorító politikája ellen

2023. december 11. 21:09

Brüsszel megszorító politikája ellen tiltakoznak december 12-én az Európai Unió munkavállalói. Az Európai Szakszervezeti Szövetség által szervezett demonstráció célja, hogy az EU ne térjen vissza a járvány előtti költségvetési politikához, mert ennek árát is a munkavállalók fizetik meg, tovább mélyítve a megélhetési válságot.

2023. december 11. 21:09
Nagy Kristóf

Elfogyott az európai munkavállalók türelme, ezért december 12-én kedden, az Európai Unió pénzügyminisztereinek találkozójával és az Európai Parlament ülésével egy időben hatalmas demonstrációt tart Brüsszelben az Európai Szakszervezeti Szövetség (ETUC). 

Az európai ernyőszervezet és a tagállamok képviseletei Brüsszel megszorító politikája ellen tiltakoznak, mivel a tervezett intézkedések költségeit végső soron a munkavállalóknak kell megfizetniük, miközben tovább mélyül az orosz-ukrán háború következményeként állandósult megélhetési válság. 

Az ETUC felhívása szerint a szigorú uniós költségvetési politika visszaállítása elhibázott döntés, amelynek következménye, hogy tovább romlik az emberek jövedelmi helyzete.

A Liga képviseli a magyar munkavállalókat

A brüsszeli demonstráción a magyar munkavállalókat a Liga Szakszervezetek képviseli. Mészáros Melinda, a konföderáció elnöke a Mandiner megkeresésére kiemelte, egyetértenek az ETUC határozott fellépésével. Emlékeztetett: a Covid-19 világjárvány kitörését követően függesztette fel az Európai Unió a szigorú költségvetési fegyelmet a fizetések és a munkahelyek megvédése, valamint a válságot követő gyors kilábalás érdekében. Az átmeneti lazítás lehetőséget adott a tagállamoknak, hogy az átmenetileg magasabb költségvetési hiány és államadósság mellett nagyobb mozgástér maradjon a válság kezelésére. Ezt a lazítást az orosz-ukrán háború miatt meghosszabbította az Európai Bizottság, de csak 2023 végéig. Mészáros Melinda is úgy látja, hogy 

a rezsiköltségek és az élelmiszerárak példátlan emelkedése miatt egész Európa megélhetési válsággal küzd, így a megszorítással felérő költségvetési fegyelem visszaállítása csak tovább lassítja a jövedelmek emelkedését, ezáltal a kilábalást, mivel a tagállamoknak a hiány és az államadósság csökkentésére jelentős összeget kell fordítaniuk. 

Brüsszel elfogadás előtt álló megszorítása csak a kezdet: a következő években számtalan egyéb lépéssel és a zöld átállással is a lakossági kiadások növekedését éri el az EU, miközben egész Európában csökkent a fizetések vásárlóereje az elmúlt egy-két évben – hívta fel lapunk figyelmét Mészáros Melinda. 

Történelmi hibát követ el az Európai Unió

Az ETUC felhívásában arra emlékeztetett, hogy Brüsszel óriási hibát követ el azzal, hogy visszatér a Covid-19 járvány előtti megszorító politikához és a gazdasági szereplők érdekeit helyezi előtérbe, nem a munkavállalókét. Az európai ernyőszervezet szerint a költségvetési kiigazításokra fordított összegből több százezer tanár és egészségügyi dolgozó bérét lehetne emelni, és olyan támogatásokkal segíteni az európai munkavállalókat, amelyek ellensúlyozzák a megélhetési költségek példátlan emelkedését és a reálkeresetek csökkenését. 

A szövetség a Covid-19 járványra adott uniós választ szorgalmaz, vagyis azokat a lépéseket, amelyek célja az volt, hogy a válság ellenére se kerüljön veszélybe az emberek megélhetése. 

Miért értelmezhető megszorításként Brüsszel döntése?

Jövőre a költségvetési politika visszatér a járványt megelőző fegyelemhez: a költségvetési hiány nem haladhatja meg a 3 százalékot, míg a GDP-arányos államadósság nem lépheti át a 60 százalékot. Noha az átmenetileg lazább költségvetési követelmények után a legtöbb tagállam 2024-ben nem tudja teljesíteni ezeket a kritériumokat, az Európai Bizottság hajthatatlan. 

Ezt is ajánljuk a témában

Ezért nem kizárt, hogy már jövő tavasszal eljárást indít Brüsszel a legtöbb tagállam ellen. Közben a bizottság már az első félévben arra szólította fel a tagállamokat, hogy haladéktalanul vezessék ki a költségvetési egyensúly helyreállítása érdekében azokat az intézkedéseket, amelyekkel az energiaválság okozta lakossági terheket igyekeztek mérsékelni a nemzeti kormányok. 

Magyarországról kimondottan elvárja Brüsszel, hogy szüntesse meg a rezsicsökkentést. A magyar kormány ugyanakkor erre nem hajlandó, és e brüsszeli tervek kivédését szolgálja a legújabb nemzeti konzultáció is.

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Franciaországban rendszeresek a megszorításellenes tüntetések. Fotó: Alain Pirron/Getty Images

Összesen 30 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
ördöngös pepecselés
2023. december 12. 06:24
szép kis terelés neokomcsi módra a megszorítások és költségvetési fegyelem nagyos is kell de a migránsok kitömése és a háború finanszírozása miatt amíg ezt nem mondják ki addig az egész tüntetés csak színjáték
Isten jobb keze
2023. december 12. 02:11
Mandiii te egyre hülyébb vagy….!!💩💩
bodrigyuri
2023. december 11. 23:34
A magyarországi ázsiai melósokat is képviselik?
Zsolakomarom
2023. december 11. 23:30
A koltsegvetesi fegyelmet AZONNAL vissza kell allitani Mar az eddigi balfaszkodas is a kovetkezo generaciok eletet keseriti majd meg, nem kell messzire menni: Orkbun es bunbandaja 10ezer milliar folotti koltsegvetesi hianyt hozott ossze 2020 ota vagy elinflaljak a forintot, vagy egyre nagyobb aranyban kell kolteni az allamadossag kamataira a szakszervezeti tunteteseket szet kell verni, ha kell karhatalommal nincs helye az Orkban fele magusoknak az Europa Unioban !!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!