Déli Áramlat: a cső fordítva sül el?

2013. április 30. 05:28

Csinnadrattás közös aláírások ide, első kapavágások Oroszországban oda, szerintem nem lesz a jelenlegi terveknek megfelelően Déli Áramlat.

2013. április 30. 05:28
Vargha Péter Simon
Guruló Hordó

„Persze az, hogy gazdaságossági alapon nem épülne meg a Déli Áramlat, nem jelenti azt, hogy a Gazprom nem is csinálja meg – a kérdés az, hogy mi a tényleges célja vele.  Ezt viszont elég nehéz eldönteni. Az egész csak a Nabucco (vagy más alternatív vezetékek) aláásására szolgáló blöff? Vagy szokásos birodalomépítés, amit ha törik, ha szakad, végigvisznek? Netán csak néhány orosz oligarcha meggazdagodását segítené a beruházás? Még a szektor szakértői között is nagy a szórás arról, hogy ki mit gondol, illetve arról is, hogy lesz-e szerintük Déli Áramlat.

Legutóbb Deák András írt vendégposztot itt a blogon, amiben nagyjából a mellett érvel, hogy mivel a Gazpromnak túl sok a pénze, valószínűleg inkább megépíti a Déli-Áramlatot, semhogy az állam vegye el a pénzét. (Lásd még szintén tőle a Jön, jön, jön! – a Déli Áramlat c. tanulmányt.)

Csinnadrattás közös aláírások ide, első kapavágások Oroszországban oda, szerintem nem lesz a jelenlegi terveknek megfelelően Déli Áramlat. Azért nem, mert a Gazprom azt feltételezi, hogy ezen a csövön – a szokásos logikájuk szerint – csak ők szállíthatnának majd gázt. Azt gondolják, hogy abba másnak nem lenne beleszólása, nemhogy hozzáférése a vezetékhez. Ez pedig nagy valószínűség szerint nem lesz így.”

 

az eredeti, teljes írást itt olvashatja el Navigálás

Kapcsolódó cikkek

Összesen 0 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Ezek is érdekelhetik