A ROSZATOM megtette tétjeit

2013. április 30. 05:36

Perger András
Energiaklub Blog

Az oroszok nem ködösítettek, hanem, megelőzve a többi potenciális szállítót, megtették az első tétet, még azelőtt, hogy a tendert egyáltalán kiírták volna.

„A ROSZATOM tegnapi sajtótájékoztatója, ahol az általuk építeni ajánlott reaktorokat mutatták be, némi meglepetéssel is szolgált: a vállalat képviselője kb. 10 milliárd euróra tette két, egyenként 1200 MW-os blokk építési költségét. Ez két okból is érdekes. Egyfelől, először hangzott el konkrét szám egy beruházó részéről - mondhatjuk: az oroszok nem ködösítettek, hanem, megelőzve a többi potenciális szállítót, megtették az első tétet, még azelőtt, hogy a tendert egyáltalán kiírták volna. Másfelől, az elhangzott szám megerősíti azokat a becsléseket, amelyek 3000 milliárd forint körüli összegben határozták meg a várható költségeket.

Itt egyfelől muszáj megemlítenem: az Energiaklub már a beruházásról szóló parlamenti döntés idején (2009. március) felhívta a figyelmet, hogy a beruházás minimum ennyibe fog kerülni. Az MVM vezérigazgatója akkor 3-5 milliárd euró közé tette a várható költségeket, és egy évvel később is csak 2000-3000 EUR/kW fajlagos beruházási költséggel, azaz blokkmérettől függően 4-7,2 milliárd euróval kalkuláltak

(...)

Összességében elmondható, hogy az orosz »ajánlat« a fentiekkel együtt, új dimenzióba helyezte a bővítés ügyét. A továbbiakban, a teljes beruházás tekintetében minimumköltségként tekinthetünk a 10 milliárd eurós számra. Egyébiránt pedig, helyzetbe hozták a magyar kormányzatot is: most már nem csupán szakértők becsléseiről van szó, hanem jóval megfoghatóbb konkrétumok alapján lehet számon kérni a döntéshozókon az elképzeléseket.”

Az eredeti, teljes írást itt olvashatja el.
A bejegyzés trackback címe: http://energia.mandiner.hu/trackback/8456