Népi kezdeményezés indul a szegedi biomassza-erőmű ellen

2013. április 30. 08:41

Városrészi népi kezdeményezés indul annak érdekében, hogy az egyik szegedi lakótelepen ne épüljön biomassza-erőmű, és a termálvizet ne közvetlenül fogyasztási meleg vízként hasznosítsák egy, a csongrádi megyeszékhelyen tervezett beruházást követően. Az aláírásgyűjtés várhatóan május közepén indulhat.

Ménesi Imre, a szegedi biomassza-erőmű tervezett helyszínét is magába foglaló körzet szocialista önkormányzati képviselője elmondta: a népi kezdeményezés célja, hogy nyomást gyakoroljon a szegedi közgyűlés tagjaira annak érdekében, hogy megváltoztassák álláspontjukat a tervezett beruházással kapcsolatban. A kezdeményezésben a közvetlen érintetteknek, Szeged lakótelepeken élő mintegy 60 ezer választópolgárának véleményét kérik ki. Ha sikerül összegyűjteni az összes érintett aláírásának 10 százalékát, a közgyűlés köteles lesz újra napirendre tűzni a kérdést – közölte a képviselő.

A szocialista képviselő elmondta: a tervezett erőmű szomszédságában élők nem ismerhették meg a beruházás várható környezeti hatásait, és a jelenlegi konstrukció arra sem ad semmilyen biztosítékot, hogy a négymilliárd forintos fejlesztés valóban a költségek csökkenését eredményezi a fogyasztóknak. A képviselő közölte, az aláírásgyűjtés az íveket jóváhagyó jegyző döntés jogerőre emelkedését követően, várhatóan május közepén kezdődhet el.

A szegedi közgyűlés fideszes és jobbikos képviselői pénteken fogadták el távhőberuházással kapcsolatos előterjesztéseket. Bohács Zsolt, a szegedi közgyűlés Fidesz-frakciójának előterjesztést benyújtó vezetője a vitában elmondta, az elfogadott határozatok csupán a lehetőséget teremtik meg a fejlesztéshez. Ha sikerül a hosszú évek óta első szegedi termelő beruházást megvalósítani, az rezsicsökkentést eredményez és munkahelyeket teremt. A fideszes politikus korábban közölte, a fejlesztés költségeinek felét uniós támogatás fedezné, a beruházás az adófizetőknek egyetlen fillérjébe sem kerülne, hiszen azt a helyi távhőszolgáltató kisebbségi magántulajdonosának érdekeltsége valósítaná meg saját kockázatára. 

A beruházás során három, 5 MW hőteljesítményű biomasszakazán telepítésével egy új erőművet telepítenének, három új termálkút fúrásával és két másik felújításával pedig használati meleg vizet biztosítanának a fogyasztóknak. A fejlesztés 30 százalékkal csökkentené a távhő előállításához szükséges földgáz mennyiségét.

 

A kép illusztráció.

A bejegyzés trackback címe: http://energia.mandiner.hu/trackback/8466