Megjelent az energiahivatal gázbeszerzési ajánlása

2013. április 30. 10:12

Közzétette honlapján a gázbeszerzésre vonatkozó idei részletes ajánlás a távhőszolgáltatók és termelők számára az energiahivatal.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) közleménye szerint ezzel segítik a szektor szereplőinek hatékony működését. Az ajánlásban foglalt javaslatok alkalmazása lehetővé teszi, hogy az engedélyesek racionalizálhassák költségeiket, amely nemcsak a biztonságos működést szolgálja, hanem a fogyasztók terheit is csökkenti. A hivatal az évente kiadott ajánlással szeretné elérni a gázárak összehasonlíthatóságának és áttekinthetőségének, a távhőpiaci szereplők gázbeszerzési eljárásainak egységesítését. Az ajánlásban szereplő javaslatok érvényre juttatása a távhőszolgáltatók és termelők tevékenységének finanszírozható fenntartását teszi lehetővé és a fogyasztók érdekeit is szolgálja – hangsúlyozza a közlemény.

A hivatal az 50/2011. NFM rendelet alapján jogosult az engedélyesek indokolt költségeinek megállapítása során felső korlátot alkalmazni a földgázköltség vonatkozásában. A MEKH szükség esetén élni fog ezen felhatalmazásával a rezsidíjak végfelhasználói érdekek szerinti alakulása érdekében – hangsúlyozza a hivatal. Egyben rögzíti: céljuk, hogy a végfelhasználókat csak a feltétlenül szükséges költségek terheljék, ugyanakkor a megállapított hatósági díjak fedezzék az engedélyesek indokolt költségeit.

A bejegyzés trackback címe: http://energia.mandiner.hu/trackback/8476