A Jobbik-Konzervatívok 2 évig tartotta a szavát, most pedig (ismét) Gyurcsány-féle jelöltek mögé sorol a párt

2024. május 13. 10:57

Bár az volt a hivatalos álláspont, hogy többet nem lesz ilyen, a Jobbik-Konzervatívok most mégis számos területen a DK jelöltjeit támogatják.

2024. május 13. 10:57
Gyöngyösi Márton

Nyitókép: Gyöngyösi Márton Facebook-oldala

 

Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke 2022-ben még úgy fogalmazott, hogy „Gyurcsány Ferencnek is van elgondolkozni valója, például abban, hogy az ő személye milyen korlátokat jelent az ellenzéki együttműködés tekintetében”, valamint azt is kijelentette, hogy „a jövőben nem indul majd együtt a Jobbik a DK-val semmilyen választáson, mert az április 3-i eredményekből is látszik, hogy ez nem egy sikeres recept” – most azonban a Magyar Nemzet friss cikke alapján a párt a fővárosban és vidéken is számos olyan polgármesterjelöltet támogat, aki a DK, az MSZP vagy éppen a Párbeszéd színeiben politizál.

Gyöngyösi Márton még idén márciusban is úgy fogalmazott a baloldali összefogásra, hogy „Összenőtt, ami mindig is összetartozott”, sőt azt is hozzátette, hogy 

Mi, Jobbik – Konzervatívok viszont nem a túlélésre, hanem a változásra szavazunk. Európára, az európai bérekre, egy normális Magyarországra”

Ehhez képest pártja ismét a baloldalt támogatja, sőt leginkább Gyurcsány Ferenc pártjának jelöltjei mögé áll be.

Ezt is ajánljuk a témában

A választási iroda honlapján könnyen elérhető adatok mutatják, hogy 

a Jobbik Budapesten kizárólag a XX. kerületben állít önállóan polgármesterjelöltet, Rovó László Attila személyében. 

Ehhez képest hét kerületben a baloldali összefogás polgármesterjelöltjeit támogatja. A III. kerületben a jelenlegi DK-s polgármestert, Kiss Lászlót, a IV. kerületben a szintén DK-s Trippon Norbert polgármesterjelöltet, emellett a XV. kerületben Cserdiné Németh Angéla DK-s polgármesterjelölt, a XVIII. kerületben Szaniszló Sándor, a XXII. kerületben Perlai Zoltán neve mellett is megtalálható a Jobbik logója, míg a XVII. kerületben a szocialista Lukoczki Károly, a XXIII. kerületben pedig a momentumos Ritter Ottó mögé sikerült beállni.

Gyöngyösi Márton
Gyöngyösi Márton Facebook-oldala

De vidéken is sikerült megjelenni számos DK-s vagy éppen baloldali jelölt mögött. Miközben Gyöngyösön, a Jobbik korábbi „fellegvárában” már nem indul jobbikos polgármesterjelölt, Győr-Moson-Sopron vármegyében a DK-s Glázer Tímea a DK és a Jobbik közös polgármesterjelöltje Győrben, Mosonmagyaróváron pedig Keresztély Rita polgármesterjelölt élvezi a közös támogatást. Aztán ott van még Somogy is, ahol a DK kaposvári polgármesterjelöltje, Pintér Attila mögött sorakozott fel a Momentummal és az MSZP-vel a Jobbik is.

Különösen érdekes a Veszprém vármegyei Pápa, ahol a Jobbik szintén közös polgármesterjelöltet állít a baloldallal, ráadásul Grőber Attilát, 

aki 2023 márciusáig az MSZP pápai alapszervezetének elnöke volt, később pedig belépett a Demokratikus Koalícióba, 

hogy most a teljes baloldal támogatását élvezve induljon a polgármesterségért. Emellé ott van még Zala vármegye és Nagykanizsa, ahol szintén nem maradt ki a Jobbik a buliból, így a DK-s Horváth Jácint is megkapta a párt támogatását.

Rengeteg városban van akad még olyan MSZP-s, Momentumos, vagy éppen Párbeszédes képviselő, aki mögé a Jobbik beállt, de az egyik legizgalmasabb az a Kisújszállás, ahol öt éve még a Jobbikos Szarvák Márton lett a második az önkormányzati választáson, szemben a baloldali Máthé Zsolttal, akinek a voksok alapján a harmadik hely jutott, 

idén azonban Máthé Zsolt a közös jelölt, nem a jobbikos Szarvák Márton. 

Itt DK–MSZP–Jobbik-szövetség jött létre, civil szervezet nélkül.

DK–MSZP–Jobbik-szövetségként a három párt összesen 39 jelöltet indít, de 34 olyan jelölt is akad, akiket csak a DK és a Jobbik jelölt közösen. A Jobbik-Konzervatívoknak összesen 118 önálló jelöltje van, ezzel szemben a baloldali szövetségben csaknem hatszáz.

Megkérdeztük a Jobbik-Konzervatívok sajtóosztályát azzal kapcsolatban, hogy mindez hogyan lehetséges a korábbi nyilatkozatok után. Valamint arról is, hogy a visszalépésekért és a DK javára történő közös jelölésekért a Jobbik mit kap cserébe. Amennyiben érdemi választ kapunk, azzal cikkünket is frissíteni fogjuk.

Frissítés:

Cikkünkre hétfő este érkezett válasz. Ezt változtatás nélkül közöljük:

„Bár a Fidesz propagandamédiái köztudottan igyekeznek mindent, ami nem a Fidesz, egy baloldali masszába összetolni, érdemes inkább a tényekkel foglalkozni. Azok pedig azt mutatják, hogy a Jobbik-Konzervatívok Gyöngyösi Márton elnöksége alatt egy hiteles, jobboldali-konzervatív párttá vált, amit jól mutat, hogy nemrég felvették a Lakitelken megalakult, a közelmúltig a KDNP-nek otthont adó Európai Keresztény Politikai Mozgalomba (ECPM), miközben a Fideszt kirakták a legnagyobb presztízzsel rendelkező, konzervatív európai pártcsaládból, a Néppártból.

Róna Péter listavezetésével a Jobbik-Konzervatívok külön indul az EP-választásokon, valódi keresztény-konzervatív alternatívát kínálva nemcsak a progresszív liberális, és a balos, de az Európával szembeforduló illiberális Fidesz programjával szemben is.

Meggyőződésünk, hogy Magyarország akkor tud kiszabadulni a NER korrupt függési rendszeréből, ha az önkormányzatoknak visszaadja a szabadságát. Ez pedig ott kezdődik, hogy egy párt helyben - vagyis nem a pártközpontban - dönti el, hogy hol, melyik településen milyen formációban és kikkel indul el. Törekszünk arra, hogy amennyire csak lehet, független, civil szerveződésekben induljanak a helyi jelöltek, ezzel is jelezve azt, hogy a pártpolitika nem az önkormányzatokba való.

Ennek megfelelően a pártpolitikamentes önkormányzatiság eszméjét politikai közösségünk több éve képviseli is hirdeti. Mindamellett az is nyilvánvaló, hogy a pártpolitikai szemléletet egyik napról a másikra nem lehet teljesen eltörölni a helyi közéletből, még akkor sem, ha hisszük, hogy az önkormányzati választásokon hosszútávon nincs helye pártlogóknak!

Úgy véljük, egy polgármester, egy önkormányzati képviselő világnézete szerint lehet egy párt tagja, de nem irányíthatják pártérdekek. Egy helyi politikusnak egyetlen érdeke lehet: a helyi közösség segítése, annak szolgálata.

Kisújszálláson is ezért indul sokféle párthoz tartozó, ámde helyi ügyekben elkötelezett lokálpatrióta politikusokkal a Jobbik-Konzervatívok képviselőcsapata közösen. Az ellenzéki képviselők mind a helyi közérdek elsődlegességében hisznek és nem a központilag megmondott politikát akarják helyben képviselni, ellentétben azzal a kormánypárti jelölttel, aki évtizedek óta nem lakott Kisújszálláson, és aki a Fradi média ejtőernyőseként érkezik a Nagykunság kulturális fővárosába, nyilván azért hogy a központi Fidesz érdekek szerint irányítsa a várost.”

Összesen 189 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
budzsak
2024. május 13. 14:53
Semmi baj. Én olyan pártra szavazok, amelyik kielégíti a következő feltételeket: - csak semmi migráció - csak semmi lmbtq, woke stb. - a háborús helyzetet békésen próbálja megoldani - amíg lehet - Ferenccel/DK-val semmilyen koalícióban sincs - családok támogatása - kormányzóképes Na most ezen a szűrőn a Jobbik így már sokadjára nem megy át.
CirmoS
2024. május 13. 13:51
Meglepődött ezen valaki? Ez a Gyöngyösi nevű megélhetési szarféreg mindig is hazudott mint a vízfolyás! Akkor is hazudik amikor kérdez, szóval igazán jó helyen van Gyurcsány seggében!
ertönszena
2024. május 13. 13:04
Aki ismeri a képeken szemből látható, a bőrizomtömlős férgek közé tartozó lényt, nem lepődik meg ezen a híren. Az volna meglepő, ha nem így lenne.
atti64
2024. május 13. 12:50
MIT VÁRTATOK EZEKTÖL?????????????SZARRÁGO KÉPMUTATO GYÖNGYÖSI PATKÁNYOK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!