Szijjártó: fontos lenne a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködés az EU és Oroszország között

2023. október 13. 21:52

Aláhúzta, hogy a paksi beruházásban az orosz Roszatom mellett amerikai, német és francia vállalatok is részt vesznek.

2023. október 13. 21:52

Remélhetőleg egyszer visszatér az Európai Unió és Oroszország között a kölcsönös tiszteletre alapozott együttműködés, amely korábban hosszú időn át a gazdasági növekedési modell alapja volt – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter pénteken Moszkvában.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető az Orosz Energiahét nevű konferencia panelbeszélgetésén hangsúlyozta, hogy korábban az európai gazdasági bővülés a magasan fejlett nyugati technológiák és a könnyen elérhető, viszonylag olcsó keleti energiahordozók kombinációjára épült, amely modell mára sajnálatos módon szétesett.

Reméljük, egyszer visszatérhetünk a kölcsönös tiszteleten alapuló együttműködéshez Oroszország és az Európai Unió között”

 – mondta.
A miniszter kérdésekre válaszolva kiemelte, hogy amennyiben az energiatermelés biztonságos, olcsó, kiegyensúlyozott és fenntartható módját keresi egy állam, akkor a választ az atomenergia jelenti.

Paks

Példaként hozta fel a paksi bővítést, annak kapcsán is azt, hogy a nukleáris kapacitás 2400 megawattos bővítésével évente mintegy 17 millió tonna szén-dioxid kibocsátása lesz kiváltható.

Majd leszögezte, hogy Magyarország elfogadhatatlannak tart mindenfajta támadást az atomenergiával szemben, ráadásul ezek a támadások szavai szerint Európában mindig ideológiai alapúak, és nélkülözik a tényeket.

Aláhúzta, hogy a paksi beruházásban az orosz Roszatom mellett amerikai, német és francia vállalatok is részt vesznek. 

Ez mutatja, hogy legalább az atomenergia területén még mindig van némi racionalitás és némi tér az észszerűségre és a tiszteletre alapozott nemzetközi együttműködésre” 

– fogalmazott.

„Magyarország a nukleáris energia terén soha fog beleegyezni semmifajta szankcióba, ezt készpénznek lehet venni” – figyelmeztetett a miniszter.

(MTI)

Nyitókép: MTI/Máthé Zoltán
 

 

Összesen 21 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
koronaszepe
2023. október 15. 19:43
"Szijjártó az egyetlen külügyminiszter a világon, aki bármely országbeli kollégájával beszélni hajlandó és tud is, méghozzá nagyon korrektül, magas szinten. A külpolitika lényege az egyeztetés, még az ellenfelekkel is. A duzzogás, ami Nyugaton szokás, az egy óvodás primitivség, ami igen sok emberéletbe kerül." A külpolitika célja barátok, támogató szövetségesek szerzése az ügyeink mellé. A magyar külpolitika ellenségeket szerez Magyarországnak. Szíjjártó magas szinten alkalmatlan a feladatra.
koronaszepe
2023. október 15. 19:39
Ennyi erővel azt is mondhatta volna, hogy fontos lenne a kölcsönös tiszteleten alapuló párbeszéd a Gázát irányító Hamásszal... Oroszország mai vezetése szovjet kommunistákból, KGB-ben edződött elvtársakból áll. Semmi tiszteletre méltó nincs bennük.
koronaszepe
2023. október 15. 19:35
Fontos lenne, de mit lehet tisztelni a mai, szovjetizáló, jogtalan területszerző háborút folytató Oroszországban?
Palatin
2023. október 15. 18:00
Szijjártó az egyetlen külügyminiszter a világon, aki bármely országbeli kollégájával beszélni hajlandó és tud is, méghozzá nagyon korrektül, magas szinten. A külpolitika lényege az egyeztetés, még az ellenfelekkel is. A duzzogás, ami Nyugaton szokás, az egy óvodás primitivség, ami igen sok emberéletbe kerül. Nyugat-Európában a politikai vezetök pünkösdi királyok, akik állandóan amiatt rettegnek, "Jaj, nehogy a koalíciós partner kiugorjon, vagy a média szétcincálja, amit mondtam, mert akkor végem van..." Olyan koalíciók vannak, hogy néha még a kedvenc háziállatokat is be kell venni, hogy meglegyen az 51% Ezért aztán az unióban is úgy szavaznak ezek a gyáva kukacot, hogy a a fösodornak, föleg Amerikának tetsszen. A saját ország érdeke természetesen le van xarva. Ezért tünik Orbán "különcnek", fekete báránynak. Szomorú és kiábrándító, hogy az unióban különcnek kell lenni ahhoz, hogy valaki a saját országát, ezzel Európát is képviselje. Európa érdekei a tagországok összesített érdekei.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!