Magyar EP-képviselő: Az EP-vita nyílt beavatkozást jelent a lengyelországi választásokba

2023. október 03. 17:00

Gál Kinga szerint „a lengyelek is maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen kormányuk és milyen országuk legyen”.

2023. október 03. 17:00

Az Európai Parlament megpróbál beavatkozni a lengyel választásokba azzal, hogy vitát tart és szánalmas hazugságokkal támadja Varsót mindössze 12 nappal a választások előtt – jelentette ki Gál Kinga, a Fidesz európai parlamenti (EP-) képviselőcsoportjának elnöke kedden Strasbourgban.

Gál Kinga az Európai Parlament plenáris ülésének a schengeni vízumok nagymértékű korrupt értékesítése címmel rendezett vitája alkalmából magyar újságíróknak nyilatkozva hangsúlyozta: 

az EP-vita nyílt beavatkozást jelent a közelgő lengyelországi választásokba.

Közölte: az, hogy az Európai Parlamentben egy tagállami választás előtt néhány héttel egy különösen érzékeny, meglehetősen eltúlzott és mesterségesen konstruált témában vitát tart, azt jelenti, hogy megpróbálja térdre kényszeríteni a konzervatív lengyel kormányt. Az EP többsége nem ért egyet a lengyel kormány illegális migrációt ellenző politikájával. Nem ért egyet azzal, hogy Varsó nem hajlandó engedni a migránskvóták bevezetését célzó brüsszeli törekvéseknek, illetve azzal, hogy Lengyelország határozottan kiáll a nemzeti szuverenitása mellett – mondta.

Gál Kinga elfogadhatatlannak nevezte, hogy az Európai Parlament nyíltan kiáll Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke és migránspárti társai mellett. A magyarok tapasztalata azt mutatja, hogy az ilyen befolyásolási kísérletnek nem lesz eredménye Lengyelországban sem – emelte ki. 

Ahogy a magyarok, úgy a lengyelek is maguk szeretnék eldönteni, hogy milyen kormányuk és milyen országuk legyen. 

Nem kérnek sem Brüsszelből, sem Strasbourgból ebben a kérdésben - jelentette ki

A fideszes EP-képviselő végezetül reményényét fejezte ki, hogy az október 15-én esedékes választásokon a lengyel nép „bölcsen választ”, a külső befolyás pedig nem lesz hatással a voksolás eredményére. Magyarország számára kulcskérdés a lengyel választások eredménye – tette hozzá Gál Kinga.

„Láttunk már hasonló próbálkozást”

Hidvéghi Balázs, a Fidesz EP-képviselője az EP plenáris ülésén a vitában felszólalva nyilvánvalónak nevezte, hogy a jelenlegi lengyel kormány szálka a migrációpárti, baloldali brüsszeli politikai erők szemében.

„Annyira le akarják váltani ezt a kormányt, hogy még vitát is rendeznek az Európai Parlamentben, hogy mindössze 12 nappal a választások előtt szánalmas hazugságokkal támadják” – fogalmazott.

Szavai szerint a vita átlátszó célja: beavatkozni a lengyel választásokba. Az EP felnagyít egy jelentéktelen vízumügyet, amelyben az illetékes hatóságok már jóval a manipuláció kezdete előtt eljártak - mondta.

Az EP-képviselő kijelentette: „ez helytelen, és nem fog működni”. Ebben az Európai Néppárt, Donald Tusk, a fő lengyel ellenzéki párt, a Polgári Platform (PO) elnöke téved – jelentette ki.

 „Tényleg azt remélik, hogy ennek a neomarxista intézménynek a segítségével választásokat lehet nyerni?” 

– tette fel a kérdést Hidvéghi Balázs, majd hozzátette: „láttunk már hasonló próbálkozást Magyarország ellen, és nem jött össze, sőt, visszafelé sült el”.

Az EP-képviselő kiemelte: a lengyel az egyik legősibb nemzet Közép-Európában, államisága több mint ezer évre nyúlik vissza. Évszázadokon keresztül keményen küzdöttek azért, hogy saját maguk dönthessenek a jövőjükről.

„Biztos vagyok abban, hogy a lengyel nép vissza fogja utasítani ezt a cinikus kísérletet, és nem fogja hagyni, hogy szuverén döntésébe beavatkozzanak” – tette hozzá Hidvéghi Balázs.

(MTI)

***

Ezt is ajánljuk a témában

Nyitókép: Beata Zawrzel / NurPhoto / NurPhoto via AFP

Összesen 14 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kőbaltás
2023. október 04. 04:53
A Lengyelek hatalmas hibát követtek el,amikor az Ukrán rezsimet támogatták. Azt hitték,a háború örvén véglegesen legyőzhetik Oroszországot. Ez nagy tévedés volt,most már rájöttek,azért nem akarnak már fegyvereket küldeni. Összevissza politizálnak változtatják az álláspontjukat. A jövőben nagy árat fognak fizetni az utóbbi 5 évben elkövetett politikáért.
Kormánypárti2
2023. október 03. 22:01
Az utóbbi idők történései alapján már nem igazán vagyok meggyőződve a lengyel nép magyarhoz hasonló kemény visszavágásáról, de remélem. Ha nem, akkor ők elvesztek, és nekünk is nehezebb lesz.
Lombi
2023. október 03. 18:12
Remélem a lengyelek is megbümtetik ezért a saját TuskÓjukat.
states-2
2023. október 03. 18:01
A komcsibukta dominó megállíthatatlan.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!