Dinamikusan nő a napelemek száma Magyarországon

2020. március 17. 12:34

Míg 2018-ban egy év alatt 82 MW új napelemes kapacitást kapcsoltak hálózatra, addig 2019-ben ez a szám 128,5 MW-ra nőtt.

2020. március 17. 12:34

Továbbra is dinamikusan nő a háztartási méretű kiserőművek száma a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) adatai szerint, az újonnan a hálózatra kapcsolódó kiserőművek túlnyomó többsége napelemes rendszer volt tavaly. A hivatal keddi tájékoztatása szerint természetes személyek 14 448 napelemes háztartási méretű kiserőművet telepítettek tavaly, összesen 93 megawatt (MW) beépített teljesítménnyel, míg a vállalkozások, önkormányzatok, intézmények 2458 napelemes rendszert kapcsoltak a hálózatra, 35,5 MW beépített teljesítménnyel.

Míg 2018-ban egy év alatt 82 MW új napelemes kapacitást kapcsoltak hálózatra, addig 2019-ben ez a szám 128,5 MW-ra nőtt. Az újonnan hálózatra csatlakozó háztartási méretű kiserőművek adatait energiahordozó szerint nézve a napenergia 39 százalékkal emelkedett egy év alatt. 2019 végén az összes beépített háztartási méretű kiserőmű kapacitását vizsgálva a napelemes rendszerek részaránya 99,65 százalék volt – áll a MEKH közleményében.

(MTI)

(nyitókép: Épülő napelempark a Zala megyei Bocfölde határában 2020. február 12-én.)

Összesen 23 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
duzur
2020. március 18. 09:34
Ennek örülök !
kunfia
2020. március 17. 17:27
"Nunkovics Tibor Orbán megtalálta családja és holdudvara legújabb aranytojást tojó tyúkját! Ne, kedves Barátaim, ne ijedjetek meg, nem ám tisztességes munkára gondolok. A kormány legújabb kiszolgáló mutyija pofátlan módon a jövőt élné fel, és sajátítaná el, ugyanis Orbán vejéhez köthető üzletemberek közel HATMILLIÁRD forintos támogatást kaptak, hogy napelemparkokat építsenek. Miniszterelnök úr, hát sosem lesz elég?! Nem inkább a tisztességes magyar vállalkozók felé kellene fordulni? A témában tartott sajtótájékoztatómat itt nézhetitek vissza: https://youtu.be/3KLfSG3QL1U Add tovább, ha Téged is felháborít!" #nunkovicstibor #jobbik #napelem #napenergia #magyarország
szemlelo
2020. március 17. 16:30
Érdekes megnézegetni az MVM eloszlási grafikonjait. Jól látszik, hogy Paks termelése az üzemzavaroktól eltekintve állandó, a megmaradt szenes kapacítás is alig változik. A napenergia betáplálása erősen ingadozik - felhős napokon szinte semmi, szép napokon elég lényeges mennyiség már most is. Amikor nincs napenergia betáplálás, a gázturbinás erőművek gondoskodnak a szükséges mennyiségről. A többi - biogáz, geotermikus, szél - látható, de szinte elhanyagolható. Mi lesz itt, amikor a karbonsemlegesség jegyében nem szabad majd a gázturbinákkal besegíteni felhős napokon?
Pelso j.
2020. március 17. 15:12
dinamikusan, - amióta a haverok meglátták benne a bizniszt. A cselédmédia is csak addig szapulta a napelemes áramtermelést.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!