A függőség napja

2017. február 02. 09:16

Az atom-alku valódi következménye az orosz függőség tartósítása és emellett a projekt jó eséllyel veszteséges is lesz.

2017. február 02. 09:16
Perger András

„Magyarország függetlenségét az elmúlt évszázadok során a legritkább esetben garantálták titkos orosz paktumok. Energetikai szempontból pedig már eddig is szélsőséges mértékben ki voltunk szolgáltatva Oroszországnak: a magyar energiafelhasználás mintegy 60 százaléka orosz eredetű.

Ha valaki úgy gondolja – márpedig Orbán Viktor és kormánya azt igyekszik sugallni –, hogy az orosz energiafüggést a leghatékonyabban egy orosz hitelből, orosz technológiával, orosz kivitelezésben épülő, orosz (import-)üzemanyagot használó, orosz közreműködéssel üzemeltetett atomerőművel lehet enyhíteni, az vagy nem bontja ki az igazság minden részletét, vagy pedig nincs tisztában az energiaszektor működésének legalapvetőbb szabályaival. Például azzal, hogy az urán ugyanúgy nem megújuló energiaforrás, mint a szén vagy a kőolaj, ám a készletei sokkal inkább végesek, és talán már 40 év múlva elfogynak, miközben mi most hatvan évre építenénk atomerőművet. (...)

Ha nem a függetlenség, akkor biztosan az üzlet a magyarázat – gondolhatná az egyszeri választópolgár. Sajnos a tények mást mutatnak: a projekt jó eséllyel tartósan veszteséges lesz. A nem kormányzati megrendelésre készült számítások azt jelzik, hogy a kormány várakozásai túlzottan optimisták: a megtérüléshez irreálisan magas energiapiaci árakat és indokolatlanul alacsony kiadásokat vár (ld. pl. Greenpeace Candole-jelentése). A villamosenergia-tőzsdén 2020-ig jegyzett árak (HUPX Futures) 20-30 százalékkal alacsonyabbak (olykor Paks I jelenlegi árai alá is bezuhanva), mint amit a kormány minimálisan szükségesnek tart a megtérüléshez.

És semmi garancia nincs rá, hogy az árak akár minimális mértékben is emelkedni fognak. Az exportban reménykedők számára: a német áramtőzsdén jegyzett áramárak (Phelix Futures) még a magyar piaci árszintnél is lényegesen alacsonyabbak. Persze, az sem teljesen lehetetlen, hogy mégis a kormánynak lesz igaza. Elképzelhető, hogy a paksi bővítés uniós elfogadtatásában ismeretlen összegért közreműködő Rothschild-bankház tanulmánya írja le legjobban a jövőt, mely úgy kalkulál, hogy a piaci áramár a jelenlegi többszörösére fog emelkedni.”

Összesen 112 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Dénia
2017. február 03. 07:55
Hogy lehet függőségnek beállítani azt, ha az ország azért épít amomerőművet, hogy hosszútávon biztosítsa A SAJÁT ELŐÁLLÍTÁSÚ ÁRAMOT? És hogy lehet energiafüggetlenségnek beállítani, hogy ha majd az egész országnak importálnia kell az áramot (szomszédok atomerőműveiből természetesen) napi piaci áron, ha nem lesz már saját atomreaktor?
zakar zoltán béla
2017. február 02. 15:32
buta
ptrfarkas43
2017. február 02. 15:20
http://aszodiattila.blog.hu/2017/01/24/rekordarak_es_rekordfogyasztas_az_europai_arampiacon?utm_medium=doboz&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=nagyvilag
Mystes
2017. február 02. 12:15
Kedves perger andrás! 1. paks 1. megépítése nem volt veszteséges? 2. vállalja-e a felelősséget azért, amit itt leírt, valamilyen formában? pl nem ír több cikket és elhagyja az újságírói pályát, ha a jövendölése nem jön be. 3. nem akarom ízekre szedni a cikkét, amit rögtön egy russzofób kijelentéssel kezd. kérdezném: a nyugati hatalmak ugyan mikor garantálták magyarország függetlenségét? magyarország legnagyobb tragédiája, trianon is nekik köszönhető, ők erőltették ránk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!