Greenpeace: A Paks II életképtelen, uniós jogot sért és korlátozná a szabad versenyt

2016. február 15. 12:40

A Paks II gazdasági értelemben életképtelen, csak az állami támogatások árán tudna megépülni – derült ki a Greenpeace Magyarország paksi beruházásról alkotott hivatalos véleményéből, melyet eljuttatott az Európai Bizottságnak. A szervezet a bizottságtól a projekt teljes leállíttatását várja, mivel szerinte az uniós jogot sért, ráadásul működése korlátozná a szabad versenyt is.

2016. február 15. 12:40

A Greenpeace Magyarország szerint a Paks II beruházás csak állami támogatással tudna megépülni. A projekt több ponton is uniós jogot sért, és megvalósulása korlátozná a szabad versenyt mind a magyar, mind az uniós villamosenergia-piacon. A szervezet ezt hétfőn jelentette be, miután benyújtotta a paksi beruházással kapcsolatos hivatalos véleményét az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatóságának.

A Paks II gazdasági értelemben életképtelen

A környezetvédő szervezet MTI-hez eljuttatott közleménye felidézte, a bizottság tavaly novemberben indított vizsgálatot arról, hogy a paksi projekt tartalmaz-e állami támogatást.

A Greenpeace szerint Paks II gazdasági értelemben életképtelen, kizárólag állami támogatással tudna megvalósulni. A szervezet azt várja a bizottságtól, hogy kötelezze a magyar államot a projekt leállítására – jelentette ki Perger Andrást, a Greenpeace Magyarország energetikai szakértője. 

A Paks II üzembe helyezésével a piaci verseny szereplői és a fogyasztók is kiszolgáltatottá válnának a magyar államnak. Az atomerőmű bővítésével a magyar állam részesedése jelentősen megnőne a hazai villamosenergia-piacon. Ez lehetővé tenné a kormánynak, hogy visszaéljen domináns piaci pozíciójával, és korlátozza az uniós villamosenergia-kereskedelmet – véli a szervezet.

A projekt sérti az uniós irányelveket

A Greenpeace szerint a projekt több uniós irányelvet is sért. Ezek egyike az EU villamos energiáról szóló irányelve, amelynek értelmében a magyar államnak kapacitástendert kellett volna kiírnia, még jóval azelőtt, hogy leszerződött volna az orosz féllel a paksi atomerőmű bővítésére. A tenderen derülhetett volna ki, hogy milyen energiaforrások alkalmazása a legelőnyösebb Magyarországnak – hangsúlyozták. A paksi atomerőmű-bővítés sérti továbbá az EU közbeszerzésről szóló irányelveit is, ennek uniós szintű vizsgálata már megindult – írták a közleményben.

Összesen 100 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Venn
2016. február 15. 23:28
A hülye magyarok értsék meg, hogy a francia, német, olasz, finn,sőt a magyar határtól 20 m-re levő szlovák atomerőmű ttttiszttttícccccsa a levegőt és főleg elősegíti a szabad versenyt! A paksi nem ilyen! Az pfujjjj! No!!!
zolka50.50
2016. február 15. 22:16
Ami a libsiknek nem tetszik, csak jó lehet.
doncamillo
2016. február 15. 18:31
Már megint ezek a Soros-Clintonné bohócok ugatnak!!
néhai Ch.Pilot
2016. február 15. 18:00
A Greenpeace egy amerikai székhelyű (zsidó) szervezet. Mi köze az Uniós joghoz? Honnan tudja egyáltalán, hogy Paks II. sérti? Hogy lehet szava európai államok beruházásai esetében? Nagyon átlátszó az eset: semmi környezetvédelem, csak gazdasági érdek, hogy ne oroszok építhessék (mert akkor azonnal épülhetne ám, ha amerikai, vagy EU-s cég építhetné). és persze Magyarország lejáratása. Ezennel át is keresztelem Greenwar-ra. Követelem magyarországi irodáját bezáratni, munkatársait életfogytiglani kényszermunkára uránbányákba hurcolni, kétnaponként élelem és ivóvízfejadag felezésével.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!