Tiltott állami támogatás lehet Paks II finanszírozása?

2015. július 03. 12:08

Az atomerőmű építését nem tilthatja meg az Európai Bizottság, de a finanszírozás formáját igen. Viszont jelenleg nem lehet piaci alapon atomerőművet építeni az Energiaklub szerint.

2015. július 03. 12:08

Vizsgálódik az Európai Bizottság a paksi bővítés finanszírozása miatt, ami lehetséges, hogy tiltott állami támogatást valósít meg. Azonban hónapokig is eltarthat, hogy ezt kimondja a Bizottság, és bizonyos feltételek fennállása esetén mégis lehet igazolni az állami támogatást. Engedélyezték például az angol Hinkley Point-i reaktor finanszírozását is – mondta Koritár Zsuzsanna, az Energiaklub projektvezetője az ATV műsorában.

A Jávor Benedek által közzétett, évekkel korábbi paksi dokumentumokkal kapcsolatban Koritár azt mondta: az a probléma, hogy a kormány nem tett közzé más, utóbbi vizsgálati anyagokat, amik alátámasztanák a projekt esetleges előnyeit. Ráadásul a bíróság is kimondta egyes iratokkal kapcsolatban, hogy az Energiaklub által kikért hatástanulmányok meg sem születtek.

A beruházás az Energiaklub szerint csak olyan feltételek mellett lenne megtérülő, ami a jelenlegi működési adatok és a villamosenergia árprognózisok alapján irreálisak. Azzal kapcsolatban, hogy Aszódi Attila szerint 100 százalékos kihasználtsággal működnek majd az új blokkok, azt mondta: hiszem, ha látom. A világon jelenleg ilyen kihasználtsággal nem működik atomerőmű – tette hozzá az Energiaklub projektvezetője.

Összesen 122 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kuwiq
2015. július 05. 12:35
Lám, a centralizációs és a vezér iránti rajongás őrülete mire képes. Sokkal értlmesebb lenne egy decentralizált energiaelőállítási és elosztási rendszer, mint ami most van. Pl komolyabb időjárási események esetén, amilyenekből azért van rendesen mostanában, komoly területek maradnak áram nélkül, nem kis időre. Pl jégkár az idén, vagy amikor pár éve a Bakonyban egyszerűen kidőltek a póznák, és a közelükbe se bírtak menni a mélyen felázott talaj miatt. Az ilyen helyzeteket könyebb lenne kezelni, ha az áramtermelés decntralizált lenne. Nem beszélve a nyári csúcsokról, amelyeket napelemekkel lényegesen csökkenteni lehetne, helyben, és nem kéne a hálózatok túlterhelésétől rettegni. Egy optimális energiamixet kéne valahogy betámadni, nem pedig ilyen gigacentralizált dolgokban gondolkodni. Persze, eccerű embereknek eccerű megoldás köll, oszt jó napot, ezt a leghülyébb is megérti. Csak valamiért titkolják előlünk a valós költségeket és kussolnak a biztonsági kockázatokról.
Akitlosz
2015. július 04. 23:03
"Az atomerőmű építését nem tilthatja meg az Európai Bizottság, de a finanszírozás formáját igen." Ebből látszik, hogy Magyarország nem független ország.
kowecses
2015. július 04. 19:08
Elnézve, finom volt Névtelen úr. U.K. Thatcher asszony idején privatizált mindent, ami mozgott. Nálunk is egyesek fejében felmerült a P.A. privatizálása, de nem valósult meg. A Pakson elôállított áram biztosítja a nap-, és szélerômûvek dotációját. 10 Ft/kWh vs 32 Ft./ kWh
Learten
2015. július 04. 15:20
Egyébként van értelme megint úgy 30 évre eladósítani az országot? Ennyi erővel más forrásból is juthatnánk energiához.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!