Energiaklub: Van alternatívája Paks II-nek

2015. január 20. 14:15

Paks II nélkül is kielégíthető Magyarország energiaigénye az Energiaklub tanulmánya szerint. Ehhez 2030-ig nagyjából 27 százalékra kellene növelni a megújuló energia arányát és racionalizálni kell az energiafelhasználást.

2015. január 20. 14:15

A dán fejlesztésű EnergyPlan szoftverrel modellezte az Energiaklub Magyarország energiapiacát 2030-ig. Eddig szól Magyarország hivatalos energiastratégiája is. Abban az évben még nagy valószínűséggel termelne mind a négy jelenleg létező paksi blokk is. Az Energiaklub arra az eredményre jutottak, hogy a paksi bővítés nélkül sem leszünk gondban.

Sajtóközleményükben azt írják: az EnergyPLAN egy ország vagy régió teljes energiagazdaságát modellezi, tehát az összes szektor – lakosság, mezőgazdaság, ipar, szolgáltatások, közlekedés – minden típusú energiaigényével számol. Az energiarendszer egyéves működését vizsgálja, méghozzá órás felbontásban, ami az időjárásfüggő megújulók és a villamosenergia-igény folyamatos változása miatt fontos. A program magyarországi alkalmazhatóságát egy 2011-es hazai energiamodell létrehozásával ellenőrizték. A kapott eredmények a statisztikai tényadatokhoz képest alig mutattak eltérést.

Az eredmények szerint 2030-ban is működőképes lesz a magyar energiarendszer, Paks II nélkül is. A megújuló energiaforrások arányát 27 százalékra jósolják, míg az import minimális lesz: a 2013-as 11,9 terrawattórához képest csak 0,7 terrawattóra.

Azzal számolnak, hogy a hőigényekhez szükséges erőforrások mennyisége az energiahatékonysági beruházásoknak és az új, alacsony energiaigényű épületeknek köszönhetően 24 százalékkal csökken, az alternatív meghajtású személyautók aránya eléri a húsz százalékot, az áruforgalom 30 százaléka pedig a vasútra terelődik.

Összességében 2011-hez képest 3 százalékkal csökkenni fog az ország teljes erőforrásigénye 2030-ra – olvasható az Energiaklub közleményében.

Összesen 70 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
hátakkor
2015. január 20. 21:24
Ha a Westinghouse építené, Világbanki hitelből, 2x ennyiért, piaci kamaton, üzletrészért cserébe és garantált magas átvételi áramáron - nos akkor annak nem lenne alternatívája a klubosok szerint sem és Berni is nyugodtabb lenne, hogy nem kell fosszilis erőműveket építeni magas karbonizációval, mert csak ömlene a füst kifele, meg a globális felmelegedés. És Olga néni is megtudta egy proftól, hogy nem lehet ipari méretekben energiát tárolni, nem oldották meg Nyugaton, , és ha nem fújja a szélkereket akkor nem forog.
Theorba
2015. január 20. 20:12
Oppsz! Jav: http://www.piacesprofit.hu/klimablog/befer-egy-teherautoba-a-minireaktoroke-a-jovo/
Theorba
2015. január 20. 20:11
http://lmgtfy.com/?q=Atomer%C5%91m%C5%B1+egy+kocsiban%3F+Ez+a+j%C3%B6v%C5%91!&l=1
vakhangya4
2015. január 20. 18:28
Meg hát ugye Széles Gábor majd szállítja az örök energiát....
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!