Egyre kevesebb áramot és gázt fogyasztunk

2014. május 11. 09:32

Évek óta csökken a hazai gáz- és áramfogyasztás, tavaly mintegy 25 százalékkal kevesebb gázt használt fel az ország, mint 2010-ben, de villamos energiából is 3 százalékkal kevesebb fogyott a négy évvel korábbinál.

2014. május 11. 09:32

A lakosság az egyetemes szolgáltatás keretében tavaly 3,1 milliárd köbméter földgázt használt fel, míg 2012-ben a fogyasztás meghaladta a 3,2 milliárd, 2011-ben a 3,4 milliárd, 2010-ben pedig a 3,6 milliárd köbmétert. A teljes - az egyetemes szolgáltatáson felüli, az ipari fogyasztókkal együtt számított - hazai felhasználás szintén csökkent 2010 óta. Tavaly az év egészében csaknem 8,5 milliárd köbméter gázt értékesítettek a végfelhasználóknak Magyarországon. Egy évvel korábban még csaknem 9,3 milliárd köbméter volt az ország teljes éves fogyasztása, míg 2011-ben 10,3 milliárd, 2010-ben pedig több mint 11,3 milliárd köbméter földgázt használtak fel a hazai fogyasztók. A 2013-as fogyasztás mintegy 25 százalékkal volt kevesebb a 2010-esnél.

A Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal adatai szerint nem ilyen arányban, de csökkenő tendencia figyelhető meg az áramfogyasztásban is. Az egyetemes szolgáltatók által ellátott háztartások tavaly nem egészen 10,3 terawattóra villamos energiát használtak fel. A fogyasztás egy évvel korábban meghaladta a 10,4 terawattórát, míg az azt megelőző két évben több mint 10,5, illetve 10,6 terawattórányi áramot vett igénybe a lakosság. Az egész ország teljes fogyasztása szintén csökken. Tavaly 34,26 terawattóra volt az áramfelhasználás, ez előző évi 34,57 terawattóra után.

Az adatok szerint 2011-ben csaknem ugyanennyi, 34,56 terawattórányi áram fogyott az országban, míg 2010-ben még 35,38 terawattóra. A tavalyi fogyasztás több mint 3 százalékkal volt kisebb a 2010-esnél. A MEKH az MTI megkeresésére jelezte: a hivatal a biztonságos energiaellátás garantálása érdekében folyamatosan vizsgálja a magyar energiapiac helyzetét, az egyes szereplők tevékenységét, fejlesztések végrehajtását, az erőművek tüzelőanyag készleteinek rendelkezésre állását, illetve a fogyasztást.

Az energiafogyasztás mértékének alakulását több tényező is befolyásolja, a többi között az egyre tudatosabb lakossági fogyasztás és az időjárás is jelentős hatással van a felhasználásra, közölte az Energiahivatal a távirati irodával.

Összesen 59 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
GV0917
2014. május 11. 16:10
Generációs problémák. A munkahely- ahol egy villanykörte becsavarásához három ember kellett ,egy fogta az égőt, kettő forgatta alatta a létrát,megszűnt! Az ilyen munkahely egyre távolabb került a LAKÓHÁZAkTÓL.Megszűntek a "Ki mit lop KTSz-ek" A Tsz melléküzemágak (Jó hogy nem atomfizikai fusi volt..)a különböző helyi ipari gyanús tevékenységek és a deficitet termelő üzemek. Rentábilis működésű és szakértelmet követelő cég pedig igen messze volt. Ezért csak az öregek maradtak vidéken, azok is kezdenek kihalni! Egyre több az eladó ház, de még gróf úr kutyájának sem kell!Ahol nem laknak, ott nincs fogyasztás! Az összes energia szükségletet kielégíti néhány paraffin mécses elégetése- ha el nem lopják a sírról.....
Mich
2014. május 11. 12:30
"csökken a magyarországi gáz- és áramfogyasztás"... ..ennek valószínűleg több összetevője van... ...de az energia-takarékosságnak jó és éppen itt volt az ideje... ...így nő az esélyünk arra, hogy magunk termeljük meg energiánk túlnyomó többségét (pl. Pakson)!
Real Margit
2014. május 11. 10:58
Ha ez így van, akkor előbbre kell hozni Paks II-t. Ennél a rezsimnél, mint tudjuk a csökkenés, emekedést jelent. Jelzem a paksi focipálya is ramaty álapotban van, az ezer nézőnek ott is kéne egy stadion, hamár a futballjuk annyira ninőségi.
trendo
2014. május 11. 10:49
Valószínűleg további csökkenés várható. Aki csak teheti, a cserélendő háztartási gépeit, a villanykörtéket stb. gazdaságosabbra váltja. A jobb hőszigeteléssel, nyílászáró cserékkel csökken a fűtési költség. Én a napokban kaptam vissza kb.15 ezer Ft-ot az ELMŰ-től, mert a tavalyelőtti fogyasztásból kalkulált átlaghoz képest lényegesebben kevesebbet fogyasztott a háztartásunk.
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!