Tovább dübörög a rezsicsökkentés

2013. október 14. 18:17

November 1-jétől 11,1 százalékkal csökken a gáz, az áram és a távhő ára, döntött hétfőn a parlament. Az LMP-n és a PM-en kívül minden parlamenti párt megszavazta a kormánypárti javaslatot.

2013. október 14. 18:17

Németh Szilárdnak, a Fidesz rezsicsökkentésért felelős képviselőjének erről szóló törvényjavaslatát hétfőn fogadta el az Országgyűlés 311 igen szavazattal, 16 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett. A Fidesz-, a KDNP-, az MSZP- és a Jobbik-frakció igennel, az LMP és tíz független képviselő nemmel szavazott.

Az újabb rezsicsökkentéssel a gáz, az áram és a távhő ára a tavaly decemberihez képest összesen 20 százalékkal esik vissza. Az Országgyűlés a fogyasztóvédelmi bizottság javaslatára arról is határozott, hogy az egyetemes földgázszolgáltatókra terhelik a csatlakozó vezetékek és a felhasználói berendezések, például a gázkazánok műszaki-biztonsági felülvizsgálatának költségét. Németh Szilárd vasárnapi sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy ez eddig a családoknak akár 50-60 ezer forintjába is kerülhetett.

A vezetékek és a berendezések felülvizsgálatával kapcsolatos bejelentések ügyében eljáró hatóságot kormányrendeletben jelölhetik majd ki. A parlament hétfői döntésével lehetővé tette a gáztárolók nyomásáért felelős úgynevezett párnagáznak a felhasználását, amit az ellenzék többször is kifogásolt.

Ennek lényege, hogy azok a földgáztárolói engedéllyel rendelkezők, akiknek legalább 120 millió köbméter mobilgázzá átminősített párnagázuk van, kötelesek ezt a mennyiséget - az egyetemes szolgáltatók földgázforrásainak biztosítása érdekében, könyv szerinti értéken - eladásra felkínálni egyetemes szolgáltatási engedéllyel nem rendelkező volt közüzemi nagykereskedőnek. Az ajánlatot akkor kell megtenni, ha a szakminiszter rendeletben meghatározta annak napját. Az ajánlati kötöttség öt munkanapig tart. Németh Szilárd korábban az MTI-nek azt mondta, hogy a párnagáz kivételének nincs semmilyen biztonsági vagy ellátási kockázata.

Összesen 27 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
kukagyerek
2013. október 15. 09:33
"Az LMP-n és a PM-en kívül minden parlamenti párt megszavazta.." Mert úgy gondolják, így is elegen szavazták rájuk 2010-ben.
DezInf
2013. október 15. 08:09
Aki picit is ért a témához, az fura dolgot hallhatott a vezér szájából. A nagy családi találkozón orbán tett egy megjegyzést. Valószinűleg a palagáz kitermelésben látják a rezsicsökkentés fedezetét. Másként nem lehet értelmezni az utalását. Ez viszont gázabb mint a párnagáz .......
blvr
2013. október 14. 23:45
Novemberben meg majd jön az éves végelszámoló? Tavaly 82 ezer ft. volt, abban benne volt az ahavi díj is, tehát olyan 50 ezret kellett befizetnünk, pedig semmi nem változott a háztartásban, sőt, inkább próbáltunk takarékoskodni. Hát nem jött be. Ha most is jön egy ilyen számla, akkor amit nyertünk a réven, azt elveszítjük a vámon.
IgazságosIzomViktor.
2013. október 14. 23:37
Maga az hogy csökken a rezsi,az szerintem üdvözlendő!Jó dolog!!Nekem csak 2 bajom van vele:1.annak következményeit,árát is mi fizetjük meg triplán(a cégeknek nő a rezsi,több mint 30 különadó áthárítása a népre,egyre emelkedő árak és 27% áfa),mivel nem a gazdaság jó teljesítményén alapul és 2.Totálisan igazságtalan.Valaki mondja már meg nekem,hogy egy egymillió Ft ot kereső gazdag embernek mi a csárdás gyíkfaszért jár a rezsicsökkentés meg a 16% os jövedelemadó?Ha egy ország szarban van akkor nem egyformán kell mindenkinek kivenni a részét a terhekből,és a javakból,hanem a teherviselőképessége illetve a rászorultsága szerint.Makacsul ragaszkodnak ezekhez a dolgokhoz,de az úristennek se mondják meg,hogy miért...Leginkább csak...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!