Dönt a Ház az energiahivatal jogköreinek bővítéséről

2013. március 14. 07:51

Rendeletalkotási joggal ruházhatják fel a képviselők az energiahivatalt az Országgyűlés csütörtöki rendkívüli ülésén, amelyet a Fidesz a kormányzati rezsicsökkentés megvédése érdekében javasolt összehívni.

2013. március 14. 07:51

A parlament ülése 9 óra 30 perckor kezdődik, a napirend előtti felszólalások után pedig az energiahivatal átalakításáról történő szavazás lesz az egyetlen napirendi pont. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője kedden jelentette be, hogy rendkívüli ülést kezdeményeznek az energiahivatal jogköreinek mielőbbi kibővítése érdekében. Németh Lászlóné fejlesztési miniszter előterjesztése a jelenleg kormányhivatalként működő Magyar Energia Hivatal átalakításával egy rendeletalkotási joggal is rendelkező önálló szabályozó szervet hozna létre Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal néven.

A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője a változtatást azzal indokolta, hogy így a bíróságon nem lehet megtámadni az energiahivatal rezsicsökkentést érintő döntéseit, az új hivatal rendeleteivel szemben ugyanis már csak az Alkotmánybíróságon indítható jogorvoslat.

A Ház ugyancsak a kormányzati rezsicsökkentéshez kapcsolódóan hétfőn megtárgyalta, kedden pedig el is fogadta azt az előterjesztést, amely törvényileg tiltotta meg, hogy az energiaszolgáltatók áraikba beszámítsák a rájuk kivetett tranzakciós díjat, külön jövedelemadót, illetve a közművezetékek után fizetendő adót. A szabályozás arra is kitér, hogy ha az energiahivatal rendszerhasználati vagy a csatlakozási díjakat megállapító határozatát bírósági felülvizsgálat eredményeként hatályon kívül kell helyezni, ez csak a hivatal új határozatának jogerőre emelkedése után lehetséges.

A változtatások hátteréhez tartozik egy elsőfokú bírósági ítélet: a Fővárosi Törvényszék nem jogerősen a gázszolgáltatónak adott igazat a Magyar Energia Hivatal rendszerhasználati díjakat meghatározó rendeletével szemben indított bírósági felülvizsgálat során. Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn a parlamentben botrányosnak nevezte a rezsicsökkentés ügyében hozott bírósági ítéletet és jelezte, a kormány újabb javaslattal áll elő, amelynek nyomán a rezsicsökkentés a korábbinál is nagyobb mértékű lehet.

Összesen 129 komment

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.
Sorrend:
Secnir
2013. március 14. 10:55
lehet, hogy csak nekem tűnt fel ez: "A kormánypárt képviselőcsoportjának vezetője a változtatást azzal indokolta, hogy így a bíróságon nem lehet megtámadni az energiahivatal rezsicsökkentést érintő döntéseit," szeretném kérdezni, hogy melyik az az államforma, amelyikben BÁRMELYIK állami hivatalt a független bíróságok FÖLÉ helyeznek?
tarackos
2013. március 14. 10:15
A narancsos ügynök-oligarcha önkényuralmi gépezete felpörög a választásokra. Sajnos nem Észak-Koreában történik ez a gyalázat...
kukagyerek
2013. március 14. 10:13
Ha nem lenne álságos ez a kormány, akkor a következőket lépné meg napokon belül!!! 40% rezsicsökkentés azonnal, és a további 20% félév múlva! (Minden területen) A benzin, gázolaj árat azonnal a felére csökkenteni!!!! Az élelmiszer árakból azonnal 25%-ot engedni és ugyanennyivel növelni a mezőgazdasági termelők támogatását! Minden területen azonnal megszüntetni az adók és a fenntartási költségek áthárítását a fogyasztókra! (Akár a vagyonelkobzás terhe mellett is) Ha ez elmarad, akkor csak egy fideszes parasztvakításnak az áldozatai vagyunk!
bigyomail
2013. március 14. 09:50
De jó. Még egy jogalkotó, akit kutya nem választ...
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!